Belgia spune că spionii ruşi de la Bruxelles sunt „mai puţin activi” şi respectă regulile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, autorităţile belgiene au observat o scădere a activităţilor de spionaj ruseşti pe teritoriul ţării, a declarat un purtător de cuvânt al securităţii Belgiei, relatează Politico. Securitatea statului belgian nu a putut comenta numărul de spioni ruşi la Bruxelles, care găzduieşte atât instituţiile UE, cât şi sediul NATO.

Preşedintele american Joe Biden a ajuns la Bruxelles miercuri seară pentru o sesiune extraordinară a reuniunilor NATO, UE şi G7, dar agenţii ruşi din oraşul spionilor din Europa ţin capul plecat.

„Sunt mai puţin activi, au devenit mai precauţi şi respectă o mulţime de reguli de securitate”, a spus purtătorul de cuvânt.

Presa belgiană a raportat că o treime dintre diplomaţii ruşi sunt de fapt ofiţeri de informaţii, ceea ce ar ridica numărul de spioni ruşi la Bruxellles la câteva zeci.

Procurorii au cerut o actualizare a legii din Belgia cu privire la spionaj, care datează din anii 1930, deoarece aceată ţară a considerat de multă vreme că spionajul nu este o infracţiune.

Procurorii au citat rolul Belgiei de centru diplomatic ca justificare pentru extinderea definiţiei spionajului în legislaţia naţională pentru a asigura urmărirea penală.

La începutul acestei luni, Parlamentul European a cerut, de asemenea, autorităţilor belgiene „să revizuiască şi să actualizeze cadrul intern antispionaj pentru a permite detectarea, urmărirea şi sancţionarea efectivă a infractorilor” vinovaţi de infiltrarea străină.

Guvernul belgian a anunţat anul trecut că va investi mai mult în securitatea statului, urmărind ca agenţia guvernamentală să îşi mărească echipa de la 583 angajaţi în prezent la 1.000 până în 2024.

La acea vreme, ministrul belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, a numit contrainformaţiile una dintre priorităţile statului, spunând că acele echipe vor fi întărite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite