Belarus s-a retras din Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţii de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Decretul prezidenţial menţionează că „în ciuda rezultatelor obţinute în îndeplinirea obligaţiilor internaţionale, în octombrie 2021 Belarus s-a confruntat cu o atitudine părtinitoare şi discriminatorie din partea organelor de conducere ale convenţiei şi fapte de presiune asupra unui stat suveran”.

Belarus încetează să mai fie parte la Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţii. Decretul corespunzător a fost semnat luni de preşedintele Alexandru Lukaşenko.

„Belarus îşi încetează participarea la Convenţia privind accesul la informaţii, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în chestiuni de mediu din 25 iunie 1998 (Convenţia de la Aarhus)”, transmite serviciul de presă al preşedintelui Lukaşenko.

„În ciuda rezultatelor obţinute în îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate în domeniul relevant, în octombrie 2021 Belarus s-a confruntat cu o atitudine părtinitoare şi discriminatorie din partea organelor de conducere ale convenţiei şi cu fapte de presiune asupra unui stat suveran”.

Articolul 21 din acest acord, a adăugat serviciul de presă, prevede că orice parte are dreptul de a se retrage din convenţie. „O astfel de ieşire nu va presupune încetarea îmbunătăţirii sistemului naţional de interacţiune între autorităţile statului şi populaţie în domeniul politicii de mediu”, se arată în raport. Lucrările vor fi continuate în cadrul legislaţiei din Belarus.

Convenţia Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite privind accesul la informaţii, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în chestiuni de mediu, cunoscută şi sub denumirea de Convenţia de la Aarhus, îşi propune să ofere cetăţenilor acces deschis la informaţiile de mediu. În plus, participanţii săi se angajează să ofere publicului acces la justiţie atunci când au loc cazuri de încălcare a dreptului la informaţia asupra mediului, precum şi să asigure participarea la procesul de luare a deciziilor semnificative pentru mediu.

Belarus a semnat convenţia menţionată în 1998, data intrării ei în vigoare pentru Republica Belarus fiind de 30 octombrie 2001. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite