Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova a fost condamnată la 11 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Kolesnikova FOTO EPA-EFE
Maria Kolesnikova FOTO EPA-EFE

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, una dintre figurile mişcării de contestare a regimului condus de Aleksandr Lukaşenko, a fost condamnată la 11 ani de închisoare. Un alt opozant, Maxim Znak, a primit la rândul său o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că a îndrăznit să se împotrivească celui supranumit „Ultimul dictator din Europa”.

Condamnările lui Kolesnikova şi Znak au fost anunţate de către serviciul de presă al lui Viktor Babariko, un alt opozant încarcerat.

Kolesnikova şi Znak au fost judecaţi pentru „complot în vederea preluării puterii” şi „îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Procesul celor doi opozanţi, încarceraţi de 11 luni, a fost deschis la începutul lui august şi a avut loc fără accesul publicului. Puţine detalii au ajuns publice, în contextul în care presa independentă, ONG-uri şi opoziţia sunt vizate de o reprimare fără reţinere de luni de zile în Belarus.

Potrivit unor imagini difuzate luni pe Telegram, Maria Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, poate fi văzută zâmbind în boxa acuzaţilor şi făcând semnul inimii cu mâinile încătuşate.

Acest semn este unul dintre gesturile chemării la contestarea regimului Lukaşenko.

Kolesnikova a fost arestată în septembrie 2020, după ce s-a opus în mod spectaculos unei încercări a autorităţilor de a o expulza, împotriva voinţei sale, din ţară.

Potrivit unor apropiaţi, ea a fost răpită de KGB-ul belarus şi dusă la graniţa cu Ucraina.

Maria Kolesnikova este una dintre cele trei femei celebre ale mişcării de contestare din Belarus - alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşedinţie în locul soţului său încarcerat, şi Veronica Ţepkalo.

Tihanovskaia şi Ţepkalo au fugit din ţară, la presiunea autorităţilor.

Mişcarea de contestare din Belarus a apărut în august 2020 în semn de protest faţă de revendicarea victoriei de către Aleksandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale. Opoziţia consideră că Lukaşenko a fraudat alegerile pentru a se menţine la putere. În vârstă de 67 de ani, Aleksandr Lukaşenko conduce Belarusul încă din 1994.

Susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin, Lukaşenko a înăbuşit treptat mişcarea de contestare prin mii de arestări, exiluri forţate şi încarcerarea adversarilor politici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite