Băncile intră sub controlul UE. Pierderile bancherilor nu vor mai lovi economiile cetățenilor şi nu vor mai distruge stabilitatea ţărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul va da atribuţii sporite Băncii Centrale Europene pentru supravegherea stabilităţii financiare a tuturor băncilor din zona euro într-o acţiune fără precedent de centralizare a puterilor pe piaţa monetară la nivelul UE. Integrarea bancară va fi anunţată în detaliu astăzi, în plen la Strasbourg, de la 15.00 ora României, de comisarul pentru piaţă internă Michel Barnier.Rămâi pe adevarul.ro pentru a vedea live vide

Comisia propune noi competențe ale BCE pentru supravegherea băncilor în cadrul unei uniuni bancare în timp ce autoritățile naționale de supraveghere vor avea în continuare un rol în activitățile de supraveghere și în aplicarea deciziilor BCE. Tot astăzi, Comisia propune ca Autoritatea bancară europeană (ABE) să vină cu un set unic de instrucțiuni în materie de supraveghere pentru toate cele 27 de state membre.

„Comisia a prezentat astăzi propuneri cu privire la un mecanism de supraveghere unic la nivel european, un pas crucial către crearea unei uniuni bancare. Acest nou sistem, al cărui nucleu este Banca Centrală Europeană și la care participă și autoritățile naționale de supraveghere, va reinstaura încrederea în supravegherea tuturor băncilor din zona euro", a precizat preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso.

El a adăugat că măsura este necesară şi pentru a se putea lua mai uşor decizii de utilizare a mecanismelor europene pentru eventual recapitalizare a băncilor.

„Dorim să rupem legătura nesănătoasă dintre state și băncile lor. Pe viitor, pierderile bancherilor nu mai trebuie să se transforme în datorii ale cetățenilor, punând astfel la îndoială stabilitatea financiară a unor țări întregi", a mai precizat şeful Executivului de la Bruxelles.

„Supravegherea bancară trebuie să devină mai eficace în toate țările europene, astfel încât să existe garanția că normele pieței unice se aplică în mod coerent. BCE va avea misiunea de a se încredința că băncile din zona euro recurg la practici sănătoase în domeniul financiar. Scopul nostru final este ca banii contribuabililor să nu mai fie folosiți pentru salvarea băncilor.", a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piața internă.

Cum va funcţiona supravegherea bancară a UE

1. Anumite atribuții în materie de supraveghere vor fi transferate la nivel european în zona euro, în special cele care sunt esențiale pentru menținerea stabilității financiare și pentru detectarea riscurilor cu care se confruntă băncile în ceea ce privește viabilitatea.

2. În răspunderea BCE vor intra sarcini ca autorizarea instituțiilor de credit, asigurarea respectării cerințelor referitoare la capital, gradul de îndatorare și lichiditate și supravegherea conglomeratelor financiare.

3. BCE va putea lua măsuri de intervenție rapidă în cazul în care băncile încalcă sau riscă să încalce cerințele obligatorii de capital, solicitând băncilor să întreprindă acțiuni de corecție.

4. BCE va colabora cu ABE în cadrul sistemului european de supraveghere financiară.

5. Rolul ABE va fi asemănător cu cel actual: instituția va continua să aplice cadrul de reglementare unic aplicabil tuturor celor 27 de state membre și să ia măsuri pentru a garanta că practicile de supraveghere sunt coerente în toată UE.

Noile reguli se aplică din 2013

Comisia propune ca Mecanismul de supraveghere unic să fie instituit până la data de 1 ianuarie 2013. Pentru a permite o tranziție ușoară către noul mecanism, se prevede introducerea sa în mod progresiv. Într-o primă etapă, începând cu 1 ianuarie 2013, BCE va putea lua decizia de a-și asuma întreaga răspundere a supravegherii oricărei instituții de credit, în mod special a celor care au primit sau au solicitat fonduri publice.

De la 1 iulie 2013, toate băncile cu importanță sistemică majoră vor face obiectul supravegherii de către BCE. Etapa de introducere progresivă a mecanismului se va finaliza până la 1 ianuarie 2014, dată la care toate băncile vor intra sub incidența acestuia.

Președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a prezentat în această dimineaţă, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, starea Uniunii Europene, a cerut mai multă uniune politică, mai multe puteri pentru Bruxelles, a precizat că valorile democratice fundamentale ale UE precum statul de drept trebuie apărare cu orice preţ şi a anunţat perpsectiva modificării Tratatului UE până la alegerile europarlamentare din 2014. Europa, la răscruce! Barroso: UE este în continuare în criză. Arhitectura euro nu a fost la înălţime

Curtea Constituţională Federală a Germaniei a avizat, miercuri, participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), iar tratatul de înfiinţare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare în Parlament, cu anumite condiţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite