Banca letonă ABLV Bank va fi închisă, salvarea sa nu este în interesul public, a anunţat  Banca Centrală Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca letonă ABLV se prăbuşeşte sau este probabil să se prăbuşească şi va fi închisă, pentru că salvarea sa nu este în interesul public, au anunţat sâmbătă Mecanismul Unic de Rezoluţie al UE şi Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

ABLV Bank, acuzată în această săptămână de autorităţile americane de spălare de bani pe scară largă, nu a reuşit în această săptămână să propună un plan de salvare, în timp ce clienţii au început să îşi retragă banii, iar conducerea nu a putut să obţină fonduri suficiente, în pofida lichidităţilor de urgenţă puse la dispoziţie de banca centrală.

Banca privată ABLV Bank, a treia ca mărime din Letonia, a ajuns în centrul atenţiei după ce autorităţile din SUA au acuzat-o că acoperă activităţi de spălare de bani, plăteşte mită unor oficiali  şi facilitează încălcarea sancţiunilor împotriva Coreeii de Nord.

”Din cauza înrăutăţirii semnificative a lichidităţilor, este improbabil ca banca să îşi plătească datoriile şi alte obligaţii finaciare scadente. Banca nu are suficiente fonduri... pentru a suporta retragerile de depozite, înainte de începerea procedurii de plată din fondul de garantare al depozitelor din Letonia”, a precizat BCE.

Premierul leton Maris Kucinskis a spus că autorităţile din ţară vor avea luni o şedinţă de urgenţă, pentru a urmări orice problemă care ar putea apărea la alte bănci.

Kucinskis a adăugat că autorităţile letone şi experţi locali şi internaţionali trebuie să stabilească măsuri de îmbunătăţire a supravegherii financiare.

Ministrul de Finanţe Dana Reizniece-Ozola a spus într-o conferinţă de presă că deponenţii de la banca ABLV au dreptul la garantarea fondurilor lor.

”Din acest moment, sau din 7 martie, clineţii băncii, deponenţii, vor fi plătiţi din fondul de garantare, timp de opt zile lucrătoare”, a arătat Reizniece-Ozola.

Acuzaţiile de spălare de bani aduse de Statele Unite, respinse de bancă, au destabilizat-o, din depozite fiind retrase circa 600 de milioane de euro în doar câteva zile. Luni, BCE a suspendat toate plăţile, pentru a preveni o prăbuşire dezordonată a instituţiei de credit.

ABLV Bank, ca multe alte bănci din Letonia, are depozite semnificative din partea unor clienţi străini, mulţi din Rusia şi Ucraina. Aproximativ 40% din totalul depozitelor bancare din Letonia sunt ale unor nerezidenţi, iar agenţiile internaţionale au avertizat de mult timp că unele sunt legate de activităţi ilegale.

Pentru a combate spălarea de bani, Letonia a anunţat vineri planuri de a reduce treptat ponderea depozitelor bancare deţinute de nerezidenţi. Anunţul nu a fost însă suficient pentru a salva ABLV, care a avut timp până vineri să prezinte BCE un  plan de salvare viabil.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite