Avertismentul șefului CIA înainte de votul din Congres asupra ajutorului militar pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi vor furniza în continuare ajutor militar, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Șeful CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul fără ajutorul militar al SUA FOTO EPA-EFE
Șeful CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul fără ajutorul militar al SUA FOTO EPA-EFE

Avertismentul din partea şefului CIA vine cu două zile înainte de votul, programat sâmbătă, în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu pachetul de ajutor în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, după luni de blocaj politic.

„Cu impulsul - atât practic, cât şi psihologic - pe care l-ar oferi un ajutor militar, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024", a mai spus Burns într-un discurs la Centrul George W. Bush.

„Fără ajutor suplimentar, situaţia este mult mai gravă. Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârşitul anului 2024, sau cel puţin să-l pună pe (preşedintele rus Vladimir) Putin într-o poziţie în care ar putea dicta termenii unui acord politic", a adăugat el, fără a detalia ceea ce a vrut să spună prin „pierderea” războiului.

Pentru a ilustra lipsa de muniţie a armatei ucrainene, el a afirmat că două brigăzi - unităţi de peste 2.000 de soldaţi - aveau doar „15 obuze de artilerie pe zi” şi în total „42 de obuze de mortier".

În condiţiile unui ajutor occidental care se epuizează, Ucraina se confruntă cu o lipsă tot mai mare de resurse şi le cere partenerilor săi occidentali să-i livreze mai multe arme şi sisteme de apărare antiaeriană.

Apelul șefului diplomației UE

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut, joi, statelor membre să furnizeze Ucrainei sistemele lor antirachetă pentru a-și consolida apărarea antiaeriană, a informat Reuters.

„Avem Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din depozitele noastre, unde se află, pentru orice eventualitate, și să le trimitem în Ucraina, unde războiul escaladează”, a spus Borrell reporterilor după reuniunea miniștrilor de externe ai Grupului celor Șapte state puternic industrializate(G7) pe insula Capri.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite