Josep Borrell cere statelor UE să trimită sisteme antirachetă în Ucraina. „Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei?“

0
0
Publicat:

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut, joi, statelor membre să furnizeze Ucrainei sistemele lor antirachetă pentru a-și consolida apărarea antiaeriană, a informat Reuters.

patriot sistem FOTO techreleased.com

„Avem Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din depozitele noastre, unde se află, pentru orice eventualitate, și să le trimitem în Ucraina, unde războiul escaladează”, a spus Borrell reporterilor după reuniunea miniștrilor de externe ai Grupului celor Șapte state puternic industrializate(G7) pe insula Capri.

Uniunea Europeană ar trebui să furnizeze de urgență Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție pentru a proteja Ucraina de atacurile rusești cu rachete și bombe ghidate, a declarat de șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

,,Am vorbit cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba acum câteva zile. El a cerut șapte baterii Patriot în regim de urgență pentru a-și apăra țara. Argumentul că nu le putem furniza nu este convingător, în ciuda faptului că armatele europene au aproximativ 100 de baterii Patriot. Cu toate acestea, suntem în continuare incapabili să le furnizăm cele șapte [baterii] pe care le cer cu disperare", a declarat șeful șeful diplomaţiei europene.

Borrell a declarat că cea mai bună modalitate de a cheltui mai puțin pentru reconstrucția Ucrainei este să cheltuim mai puțin pentru a preveni această distrugere: "Trebuie să facem mai mult și mai repede pentru a le oferi capacitățile de care au nevoie".

Pe măsură ce Moscova își intensifică atacurile asupra Ucrainei în această primăvară, deficitul de sisteme de apărare aeriană din orașele și satele ucrainene este resimțit mai acut.

Loviturile recente ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au distrus mai multe centrale termice din întreaga țară, inclusiv centrala Tripillia , principalul furnizor de energie electrică al regiunilor Kiev, Jitomir și Cerkasi.

Borrell a subliniat că lipsa sistemelor de apărare aeriană ar putea distruge întregul sistem electric al Ucrainei.

Forțele Armate Ucrainene au rămas fără rachete interceptoare, necesare pentru a respinge atacul aerian rusesc care a avariat centrala termică Trypillia, a declarat anterior președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat PBS.

"Le-am doborât pe primele șapte. Patru dintre ele au distrus centrala Tripillia. De ce? Pentru că nu aveam nicio rachetă. Am folosit toate rachetele", a declarat Zelenski.

Olanda se oferă să le cumpere pentru Ucraina

Ministrul ucrainean de externe a declarat că echipa sa a identificat peste 100 de sisteme de apărare aeriană Patriot pe care aliații Ucrainei le-ar putea pune la dispoziția Kievului, în timp ce ucrainenii se luptă cu lipsa de muniție împotriva atacurilor rusești.

Premierul olandez Mark Rutte, care este principalul candidat pentru funcția de secretar general al NATO, a declarat că este urgentă necesitatea de a furniza Ucrainei rachete sol-aer și a făcut apel la țările care, "stau pe o grămadă de sisteme PATRIOT" să le transfere Kievului, relatează The Guardian.

Rutte a spus că, împreună cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, au cerut aliaților să "sape mai adânc în stocurile lor" și să aloce sisteme de apărare aeriană Kievului.

"Știm că multe țări au stocuri mari de sisteme PATRIOT, poate că nu doresc să le furnizeze direct. Putem să le cumpărăm de la ele, le putem livra Ucrainei, avem banii necesari. Acest lucru este crucial", a declarat el la sosirea la summitul liderilor UE.

În urmă cu două zile, Olanda a promis un ajutor militar de peste patru miliarde de euro pentru Ucraina în următorii trei ani și a promis deja sisteme PATRIOT.

Întrebat despre remarcile lui Volodimir Zelenski, care a spus că aliații Israelului au putut să vină imediat în ajutor, chiar dacă nu este membru NATO și Ucraina nu are încă o apărare antiaeriană suficientă, Rutte a răspuns: "Ucraina are nevoie de toată apărarea antiaeriană pe care o putem obține pentru ei și au nevoie de toată puterea rachetelor... trebuie să facem ca acest lucru să se întâmple."

Consiliul European cere direcționarea rapidă către Ucraina a profiturilor din activele rusești înghețate

Consiliul European transmite că livrarea de echipamente antiaeriene către Ucraina este urgentă și cere ca propunerile de direcționare către Kiev a profiturilor provenite din activele rusești blocate să fie adoptate rapid.

Consiliul European subliniază necesitatea de a furniza urgent apărare antiaeriană Ucrainei și de a accelera și intensifica livrarea întregii asistențe militare necesare, inclusiv a muniției de artilerie și a rachetelor”, notează un comunicat al Consiliul European întrunit la Bruxelles.

Sprijinul militar va fi acordat cu respectarea deplină a politicii de securitate și apărare a anumitor state membre și ținând seama de interesele de securitate și apărare ale tuturor statelor membre, se mai precizează în comunicatul Consiliului European

Consiliul mai transmite că Uniunea Europeană și statele sale membre vor intensifica furnizarea de asistență umanitară și în materie de protecție civilă, inclusiv de echipamente precum generatoarele de curent electric și transformatoarele de putere.

Anunțul Consiliului European vin pe fondul apelurilor insistente venite de la autoritățile de la Kiev care cer sprijin occidental în echipamente de apărare anti-aeriană și muniție pentru a contracara ofensiva rusească.

Germania a anunțat recent că va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot și a solicitate celorlalte țări europene să facă același lucru în sprijinul Ucrainei.

Activele Băncii Centrale ruse au fost înghețate la scurt timp după invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Titlurile de valoare și sumele de bani înghețate de țările G7, UE și Australia sunt estimate la aproximativ 260 de miliarde de euro. Dintre acestea, active estimate la 210 miliarde de euro sunt în UE, mai ales în Belgia, unde se află Euroclear, o companie de servicii financiare deținută de utilizatori, specializată în tranzacții cu valori mobiliare.

În februarie, Bruxelles-ul a făcut primul pas - prin anularea blocarea profiturilor acumulate din activele rusești înghețate.

Pe 20 martie, Comisia Europeană a propus inițierea celui de-al doilea și ultim pas – trimiterea efectivă a banilor în Ucraina. Acest lucru vine după ce, cu două zile înainte, miniștrii de externe ai UE, îl însărcinaseră pe șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, să vină cu o propunere pentru a face acest lucru.

Niciunul dintre cele 27 de state membre nu s-a opus până acum, deși nu există încă un acord semnat. Liderii și oficialii din statele membre ale UE trebuie să studieze propunerea Comisiei Europene, care poate fi apoi adoptată numai printr-un vot în unanimitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite