Zelenski, un nou apel către Occident după atacul Iranului asupra Israelului: Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a opri „terorismul rusesc” în Ucraina, relatează DPA.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii străine care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a explicat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

„Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine", a subliniat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene ale Rusiei.

El a punctat în acest sens apărarea  reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului, sâmbătă seara.

Preşedintele ucrainean le-a cerut din nou aliaţilor săi să ia măsuri pentru a crea o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran asupra sa, notează EFE.

„Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil. Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!"

Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că „unitatea" între aliaţi „oferă cea mai bună apărare", a subliniat el.

„Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe. Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat el.

„Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă", a spus el.

Numai în ultima săptămână, a spus preşedintele ucrainean, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Totodată, oraşele ucrainene sunt în continuare ţinta atacurilor aeriene ruseşti, care au făcut morţi şi răniţi în weekend.

În oraşul Nikopol (sud-est), cel puţin patru persoane au fost rănite de tirurile artileriei ruse şi s-a raportat că mai multe case au luat foc.

În regiunea Dnipro, în sud-estul Ucrainei, 15 persoane au fost rănite duminică de resturile căzute de la o rachetă de croazieră rusă care a fost doborâtă. De asemenea, aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, a precizat administraţia militară regională pe Telegram.

tirurile ruseşti au lovit în weekend satul Vesioloie din regiunea Doneţk, doi soţi fiind găsiţi morţi în casa lor bombardată.

La Moscova, Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că zece drone ucrainene au fost interceptate la primele ore ale dimineţii deasupra regiunii Krasnodar, în sudul ţării, fără să ofere detalii despre posibilele ţinte.

Germania va trimite Ucrainei încă un sistem Patriot

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului, a relatat EFE, citat de Agerpres.

Un nou apel al Kievului la aliați pentru a trimite sisteme de apărare aeriană

Kievul a făcut din nou apel luni la aliaţii săi pe care i-a îndemnat să adopte „măsuri extraordinare şi îndrăzneţe" în ceea ce priveşte furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru a o ajuta la contracararea valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul său energetic în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

„Avem nevoie urgentă de sisteme Patriot suplimentare şi alte sisteme moderne de apărare antiaeriană, arme şi muniţii", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii la Marea Neagră, la care participă în format de videoconferinţă.

„Profit de această ocazie pentru a-i îndemna încă o dată pe toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe", a adăugat el.

„Apărarea aeriană ucraineană protejează în prezent nu numai cerul Ucrainei de teroarea aeriană rusă, ea apără de asemenea ţările vecine - Republica Moldova, România şi Polonia - de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele lansate de Rusia să pătrundă în spaţiul lor aerian", a subliniat Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a anunțat duminica aceasta că negocierile sunt în curs de desfăşurare pentru livrarea câtorva sisteme Patriot pentru Ucraina, dar a denunţat ritmul lent al derulării acestora.

Ucraina duce negocieri cu partenerii săi pentru obţinerea a două baterii de rachete antiaeriene Patriot şi a unei baterii SAMP-T. În timpul acestor negocieri „cu uşile închise”, diplomaţii iau în considerare diferite opţiuni, chiar şi închirierea de către Kiev a unor sisteme de apărare antiaeriană, a declarat anterior ministrul de externe ucrainean pentru televiziunea locală TSN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite