Autorităţile israeliene, în alertă înaintea vizitei Suveranului Pontif. Operaţiunea „Sutana Albă“ a fost demarată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc I, va efectua o vizită-simbol în Israel şi în Teritoriile Palestiniene între 24 şi 26 mai, urmând ca acesta să se roage pentru pacea în lume şi să se întâlnească cu oficiali de rang înalt. Turneul Papei în Ţara Sfântă a ridicat numeroase probleme de securitate, din cauza intensificării actelor extremiste ale evreilor ultraortodocşi în ultimele luni.

La Ierusalim, a fost instituit un enorm dispozitiv de poliţie, similar celui mobilizat în cursul vizitei preşedintelui american Barack Obama în 2013. În total, poliţia va mobiliza 8.500 de agenţi, un dispozitiv numit „Operaţiunea sutana albă".  În locurile sfinte ale creştinătăţii, securitatea a fost întărită.

Vizita plină de riscuri în Ţara Sfântă a lui Francisc, „Papa poporului", le dă adevărate bătăi de cap forţelor locale de securitate, relatează AFP. În pelerinajul său, Sfântul Părinte doreşte să facă băi de mulţime, la bordul unui vehicul deschis.

„În materie de securitate, acest Papă ridică o problemă", recunoaşte preotul David Neuhaus, un consilier pentru presă al Patriarhiei Latine de la Ierusalim pentru vizita lui Francisc.

„Vom depune toate eforturile, nu doar pentru a-l proteja pe Papă, ci şi pentru a-i face această vizită agreabilă şi a-i permite să-şi transmită mesajul către popor", a declarat Adnane Damiri, o purtătoare de cuvânt al serviciilor palestiniene de securitate.

Suveranul Pontif urmează să viziteze şi capitala Iordaniei, Amman, precum şi aşezările creştine de la Ierihon, unde se află o puternică comunitate ortodoxă.

„SuperPapa“ vrea să aducă pacea între evrei şi arabi

Considerat un reformator al Bisericii Catolice, la numai un an de „mandat“ papal, Suveranul Pontif a pledat în repetate rânduri pentru toleranţă etnică şi religioasă, nominalizând în discursurile sale conflictele sângeroase din Orientul Mijlociu. Rugăciunile Papei ai mers spre locuitorii Siriei, ţară vecină cu Israelul, măcinată de un război civil sângeros, care durează de peste trei ani şi a făcut peste 150.000 de victime.  

Potrivit agenţiilor internaţionale, vizita Papei Francisc în Ţara Sfântă va avea şi scopuri politice. Papa Francisc va încerca să îi convingă pe oficialii locali să „să ia decizii curajoase urmând calea păcii'', potrivit unor declaraţii ale cardinalului Parolin, difuzate de televiziunea Vaticanului. Discuţiile de pace au eşuat săptămânile trecute, după ce Secretarul american John Kerry a intermediat timp de un an negocierile de pace între Tel Aviv şi Ramallah.

Cardinalul Parolin a anunţat că Papa urmează să afirme dreptul Israelului '„de a exista şi de a se bucura de pace şi securitate în interiorul frontierelor recunoscute în plan internaţional'', precum şi dreptul poporului palestinian „de a avea o patrie suverană şi independentă'', anunţă Mediafax, citând AFP. Suveranul Pontif anunţase că vizita sa va avea doar scopuri religioase, întrucât îşi doreşte să se reculeagă în Ţara Sfântă şi să se roage pentru soarta lumii, tot mai afectată de conflicte şi violenţe.

Papa Francisc urmează să se întâlnească şi cu Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, un moment care simbolizează, conform experţilor, apropierea Bisericii Occidentale (catolică) de cea Orientală (ortodoxă).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite