Autorii atentatului terorist din Franţa: unul dintre terorişti are legături cu gruparea Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist în Franţa. Chérif Kouachi, principalul suspect în cazul atentatului care a vizat redacţia Charlie Hebdo
Atentat terorist în Franţa. Chérif Kouachi, principalul suspect în cazul atentatului care a vizat redacţia Charlie Hebdo

Autori atentat terorist Franţa. Chérif Kouachi, principalul suspect în cazul atentatului care a vizat redacţia Charlie Hebdo, are legături, prin filiera fundamentalistă Buttes-Chaumont, cu reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, afirmă experţi citaţi de postul francez RTL.

Chérif Kouachi, considerat unul dintre autorii atacului terorist comis la sediul Charlie Hebdo, făcea parte, în anii 2000, din filiera islamistă Buttes-Chaumont, activă la Paris.

Din aceeaşi celulă teroristă făcea parte şi un actual membru al grupului terorist Stat Islamic (Daesh), un individ care a revendicat recent asasinarea a doi disidenţi laici tunisieni.

"Islamistul membru al grupului Stat Islamic se numeşte Boubaker al-Hakim şi reprezintă legătura între Cherif Kouachi şi reţeaua islamistă", afirmă expertul Jean-Pierre Filiu.

"Al-Hakim nu are un rang înalt în ierarhia grupului Stat Islamic, dar un atac de o asemenea amploare nu putea fi comis fără susţinerea unei organizaţii teroriste", explică specialistul.

Un lider al reţelei teroriste sunnite Stat Islamic în Irak şi Siria a salutat atacul terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, justificând crimele ca fiind o răzbunare pentru insulte la adresa islamului şi sugerând asumarea atentatului. "Leii islamului l-au răzbunat pe Profetul Mahomed", a declarat, potrivit Reuters, Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant - SI/SIIS/SIIL). 

Reţeaua teroristă sunnită, care ocupă teritorii din Irak şi Siria unde a instituit un "califat", a ameninţat de mai multe ori Franţa cu atentate. Revista satirică Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. "Leii noştri au comis atacul. Curg doar primele picături de sânge. Vor urma altele", a adăugat liderul terorist, precizând că nu ştie exact cine sunt autorii atentatului. "Nu ştim exact cine sunt autorii, dar sunt oameni care urmează calea emirului Abu Bakr Al-Baghdadi (liderul grupului Stat Islamic - n.red) şi a lui Osama ben Laden (fostul lider al reţelei teroriste Al-Qaida - n.red). Cruciaţii trebuie să se teamă pentru că o merită", a subliniat Abu Musab.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale grupului terorist Stat Islamic. 

Atacul comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, nu a fost încă revendicat. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Potrivit ziarului Le Point, doi islamişti franco-algerieni au comis crimele, fiind ajutaţi de un alt fundamentalist care a fost şofer. Serviciile secrete franceze au stabilit că cei doi criminali sunt fraţii Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32, respectiv 34 de ani, cunoscuţi pentru legăturile pe care le-au avut cu medii islamiste. Al treilea suspect, Amid M., are 18 ani şi obişnuia să stea pe străzi. El s-a predat joi, dar susţine că este nevinovat.
 

 O achetă efectuată de jurnalişti pentru emisiunea "Pièces à conviction" difuzată de France 3 în 2005 arăta cât de hotărât era unul dintre cei trei suspecţi în atacul asupra săptămânalului Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, să moară ca martir în Irak, relatează Le Parisien, în ediţia electronică. 

Kouachi, în prezent în vârstă de 32 de ani, nu vorbeşte direct, dar mai multe citate, extrase în mod vizibil din cadrul audierilor, arată că acesta era hotărât să moară ca martir în Irak. 

Tânărul este prezentat ca un "elev sârguincios" al lui Farid Benyettou, un predicator din al XIX-lea arondisment al Parisului, care pregătea voluntari dispuşi să plece pentru a lupta în Irak, înainte ca filiera sa să fie destructurată. În cursul audierilor, Kouachi a rezumat conţinutul acestor "învăţături": "Farid mi-a spus că scrierile religioase oferă dovezi ale binefacerii atentatelor sinucigaşe. Este scris că este bine să mori ca martir".

Pregătirea sa pentru luptă se face în mod "amator", subliniază jurnaliştii: "Două-trei alergări în parcul Buttes-Chaumont; o întâlnire fugitivă cu aşa-zisul specialist în arme care îi arată cum se mânuieşte un Kalaşnikov". "Graţie sfaturilor lui Farid, îndoielile mele s-au etompat. Mă temeam, dar nu îi spuneam. Este evident că Farid m-a influenţat în decizia mea de a pleca, în sensul în care a oferit o justificare morţii mele apropiate", povestea Cherif Kouachi.

Tânărul îşi cumpărase un bilet către Siria înainte de a fi arestat şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare. 


Attentat contre "Charlie Hebdo" : des images... by francetvinfo

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite