Au fost găsiți cei responsabili pentru distrugerea An-225 „Mriya”: aceștia riscă 15 ani de închisoare

0
Publicat:

Şefii DP „Antonov” vor fi judecaţi pentru obstrucţionarea activităţilor legitime ale armatei, în urma cărora ocupanţii ruşi au distrus „Mriya”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Dovezi incontestabile ale vinovăției în distrugerea aeronavei AN-225 Mriya de către invadatorii ruși au fost strânse împotriva foștilor șefi ai Întreprinderii de Stat Antonov, arată  Serviciul de Securitate al Ucrainei și Procuratura Generală, pe rețelele de socializare.

Serviciul de securitate a adunat dovezi incontestabile ale vinovăției foștilor funcționari ai Întreprinderii de Stat Antonov: directorul general și șeful unității de securitate a aviației”, se subliniază mesajul.

Acțiunile criminale ale făptuitorilor au dus la confiscarea temporară a unui aerodrom important din punct de vedere strategic în timpul luptelor pentru Kiev și la distrugerea aeronavei AN-225 „Mriya”.

Totodată, procurorii Parchetului de specialitate în domeniul apărării din cadrul Parchetului General au transmis instanței de judecată un rechizitoriu împotriva fostului director general al întreprinderii de stat și a adjunctului acestuia pentru faptul de obstrucționarea activității licite a altor persoane. formațiuni militare, săvârșite într-o perioadă specială, în complicitate, ceea ce a dus la alte consecințe grave (partea 2 a articolului 27, partea 2 a articolului 114-1 din Codul penal al Ucrainei).

„Investigația a stabilit că, în timpul invaziei pe scară largă a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, liderii Întreprinderii de Stat Antonov i-au împiedicat pe soldații Gărzii Naționale a Ucrainei să își îndeplinească sarcinile de protecție și apărare a obiectului - aeroport din satul Gostomel”, se spune în raport.

În special, personalul militar al Gărzii Naționale nu avea voie pe teritoriul aeroportului și era categoric interzisă echiparea pozițiilor, structurilor de inginerie și fortificații pentru îndeplinirea misiunilor de luptă.

Întârzierea deliberată a managerilor întreprinderii de stat în a permite armatei să intre pe teritoriul aeroportului a oferit inamicului posibilitatea de a provoca daune prin incendiu personalului, aeronavelor, vehiculelor și instalațiilor aeroportuare. Ca urmare a atacului inamic. pe 27 februarie 2022, aeronava An-225 „Mriya” a fost distrusă, precum și alte aeronave care se aflau acolo”, se arată în raport.

În special, acțiunile acuzatului au dus la pierderea controlului asupra unui obiect strategic și militar cu ocuparea temporară ulterioară a așezărilor adiacente Gostomel, regiunea Kiev, și au creat o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.

Potrivit SBU, acuzații se află în arest. Aceștia riscă până la 15 ani de închisoare.

Distrugerea „Visului”

Invadatorii ruși au distrus cel mai mare avion cargo AN-225 „Dream” din lume în februarie 2022, imediat după începutul invaziei.

Valoarea pagubelor cauzate statului este de peste 8,4 miliarde UAH.

Avionul ar fi putut fi salvat și trimis pe aeroportul din orașul Leipzig (Germania), dar fostul director general al Întreprinderii de Stat Antonov nu a dat ordinul corespunzător și a ignorat rapoartele și sugestiile subordonaților săi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite