Atentatorul de la Manchester avea un atelier cu explozibili în locuinţa sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salman Abedi, un britanic de origine libiană considerat autorul atentatului de la Manchester FOTO Arhivă
Salman Abedi, un britanic de origine libiană considerat autorul atentatului de la Manchester FOTO Arhivă

Poliţia britanică a descoperit un adevărat atelier cu explozibili în cursul percheziţiei efectuate la locuinţa autorului atentatului de la Manchester (Anglia), relatează ABC News, citând surse din cadrul anchetei.

Potrivit ABC News, stocul de produse chimice găsit în locuinţa lui Salman Abedi era suficient pentru fabricarea mai multor bombe.

Serviciile britanice de securitate au ratat cinci ocazii de a-l reţine pe Salman Abedi

Autorul atentatului sinucigaş de la Manchester a fost semnalat în mai multe rânduri autorităţilor, din cauza opiniilor sale extremiste, însă nu a fost oprit de către poliţişti, relatează The Telegraph.

Agenţiile în domeniul luptei împotriva terorismului au fost luate la întrebări în urma unor dezvăluiri potrivit cărora Salman Abedi le-a spus unor prieteni că ”să fii atacator sinucigaş este okay”, determinându-i să sune la o linie de urgenţă antitero înfiinţată de Guvern.

Potrivit unor surse, autorităţile au fost informate în legătură cu pericolul reprezentat de Abedi cel puţin în cinci rânduri, în decurs de cinci ani, înainte ca acesta să treacă la fapte luni seara.

Autorităţile erau de asemenea la curent cu faptul că tatăl lui Abedi avea legături cu o binecunoscută grupare islamistă din Libia, interzisă în Marea Britanie. Abedi avea legături şi cu o serie de jihadişti din Marea Britanie, aflaţi în legătură cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

Fratele mai mic şi tatăl lui Salman, Hashem, respectiv Ramadan Abedi, au fost arestaţi la Tripoli. 

Hashem Abedi, născut în 1997, este suspectat că deţinea informaţii despre pregătirea atentatului de la Manchester. El se afla sub supravegherea autorităţilor libiene, fiind suspectat de pregătirea unui atentat la Tripoli.

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 120 rănite luni seara, la Manchester Arena, după un concert al cântăreţei americane Ariana Grande. Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Statul Islamic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite