Fratele şi tatăl atacatorului de la Manchester, arestaţi în Libia. Numărul persoanelor reţinute a ajuns la opt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramadan Abedi, tatăl atacatorului
Ramadan Abedi, tatăl atacatorului

Tatăl şi fratele presupusului autor al atentatului de la Manchester au fost arestaţi, miercuri, în capitala libiană Tripoli, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al unei unităţi a serviciilor de securitate libiene. Poliţia britanică a continuat raidurile în oraşul încă marcat de atentat, numărul persoanelor suspectate de legături cu atentatul şi reţinute ajungând la opt.

"Tatăl lui Salman Abedi, Ramadan Abedi, tocmai a fost arestat", a doua zi după arestarea lui Hashem, fratele presupusului autor al atentatului, a indicat Ahmed Ben Salem, un purtător de cuvânt al forţei care acţionează ca poliţie loială guvernului de uniune naţională.

Fratele mai mic al autorului atentatului de la Manchester, în care au fost ucise 22 de persoane şi rănite alte 59, a fost arestat la Tripoli sub bănuiala de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a relatat anterior Reuters. 

Ramadan Abedi a fost reţinut de către ofiţeri mascaţi în faţa locuinţei sale din suburbia Ayn Zara.

Acesta a locuit în ultimele două decenii în Marea Britanie, după ce a fugit în 1993 ca refugiat politic din Libia.

Anterior, Ramandan Abedi a încercat să apere inocenţa fiului său într-un interviu pentru jurnaliştii AP.

”Noi nu credem în uciderea oamenilor inocenţi. Noi nu suntem aşa ceva”, a declarat tatăl atacatorului sinucigaş de la Manchester Arena.

Acesta a precizat că a purtat în urmă cu cinci zile o discuţie cu fiul său, care se pregătea să plece în Arabia Saudită.

De asemenea, o sursă din serviciile de securitate a precizat că Hashem Abedi ”cunoştea toate detaliile” despre organizarea atentatului terorist de la Manchester Arena.

Hashem Abedi a plecat pe 16 aprilie din Marea Britanie spre Libia.

Mai multe surse au precizat că fratele mai mic al atacatorului sinucigaş este la rândul său suspectat că plănuia un atentat la Tripoli.

Opt arestări

Poliţia britanică a anunţat joi arestarea a încă doi bărbaţi în legătură cu atentatul de luni seară de la Manchester, soldat cu 22 de morţi şi zeci de răniţi, numărul persoanelor reţinute în acest caz ajungând la opt, relatează BBC .

 Potrivit poliţiei din zona metropolitană Manchester, au fost efectuate percheziţii la o adresă din zona Withington şi un bărbat a fost arestat în această dimineaţă. Un alt bărbat a fost arestat în zona oraşului Manchester în legătură cu acelaşi atac.

O femeie care fusese arestată în zona Blackley din Manchester a fost eliberată, fără a fi inculpată. 

Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 119 au fost rănite, după ce atacatorul sinucigaş Salman Abedi s-a detonat luni noaptea într-un foaier care făcea legătura dintre Manchester Arena şi Gara Victoria, în timp ce mulţimile de fani plecau de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande.

Atacatorul avea legături cu jihadistul Raphael Hostey, care recruta luptători străini în numele Statului Islamic

Jurnaliştii Sky News dezvăluie că atacatorul sinucigaş Salman Abedi avea legături cu o celulă teroristă activă în Manchester şi l-a cunoscut şi pe jihadistul Raphael Hostey, care recruta luptători străini în numele Statului Islamic. 

De asemenea, atacatorul sinucigaş a crescut într-un complex de apartamente sociale din partea sudică a zonei metropolitane din Manchester, unde locuiau mai mulţi tineri care s-au radicalizat între ei şi chiar au plecat să lupte alături de jihadiştii Statului Islamic din Siria şi Irak.

Jurnaliştii Sky News susţin că au obţinut o serie de documente despre celula Statului Islamic, care demonstrează că Abedi şi Hostey îşi petreceau timpul în apropierea aceluiaşi complex de apartamente sociale şi mergeau la moscheea Didsbury, înainte să devină dezamăgiţi de viaţa în Marea Britanie.

Mai multe surse din rândul serviciilor antiteroriste au stabilit o legătură ”importantă” între cei doi bărbaţi, în timp ce investigau atacul terorist de la Manchester Arena, care a fost deja revendicat de către jihadiştii Statului Islamic.

Deşi autorităţile americane nu au confirmat niciodată moartea lui Hostey, serviciile de informaţii cred că acesta şi-a pierdut viaţa anul trecut, în urma unui atac cu dronă din Siria.

Zona Moss Side din partea sudică a metropolei Manchester era dominată în urmă cu mulţi ani de droguri şi arme, dar şi-a pierdut între timp această imagine - fiind ameninţată în prezent de maşinăria de propagandă a Statului Islamic.

În ultimii ani, cel puţin 16 persoane din zonă au plecat pentru a se alătura militanţilor islamişti din Siria şi Irak, printre ei numărându-se şi Raphael Hostey - care şi-a luat numele jihadist Abu Qaqaa al Britani şi a încercat să seducă suste de tineri pe reţelele sociale, pentru a se alătura ISIS.

Hostey a trimis bani mai multor tineri din Moss Side, pentru a sprijini călătoria acestora spre Siria - printre ei numărându-se Stephen Gray, Raymond Matimba şi Ronald Fiddler.

Salman Abedi s-a născut în 1994 în Manchester, fiind al treilea copil dintr-o familie de refugiaţi libieni, care au fugit de regimul Gaddafi. Cotidianul „The Guardian“ scrie că Abedi era cunoscut poliţiei şi serviciilor de securitate.

Salman Abedi a fost în Germania cu doar patru zile înainte să se detoneze la Manchester Arena

Salman Ramadan Abedi sinucigasul terorist de la Manchester Arena FOTO Guliver / Rex Features

Jurnaliştii Sky News dezvăluie că atacatorul sinucigaş Salman Abedi a vizitat localitatea germană Dusseldorf, situată la aproximativ 480 de kilometri vest de Berlin, cu doar patru zile înainte să-şi detoneze centura cu explozibili la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande de la Manchester Arena.

Potrivit ziarului Der Tagesspiegel, atacatorul a ajuns în Germania din Libia, via Praga, înainte de a reveni la Manchester pe 18 mai. Deocamdată nu se ştie cât timp a stat în Düsseldorf. În 2015, Salman Abedi a fost la Frankfurt, unde se pare că a urmat antrenament paramilitar, potrivit Scotland Yard. Poliţia încearcă să clarifice motivul pentru care Abedi s-a deplasat în Germania.

Ministrul de interne al Franţei, Gerard Collomb, a declarat că Abedi ar fi călătorit chiar şi în Siria, unde ar fi avut contacte cu organizaţia teroristă Statul Islamic, care a revendicat atentatul de luni de la Manchester Arena, produs la sfârşitul concertului cântăreţei americane Ariana Grande, unde publicul era compus predominant din adolescenţi şi tineri.

Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 119 au fost rănite, după ce atacatorul sinucigaş Salman Abedi s-a detonat luni noaptea într-un foaier care făcea legătura dintre Manchester Arena şi Gara Victoria, în timp ce spectatorii plecau de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite