Atentate la Paris. Autorităţile franceze caută eventuali complici şi au identificat primii atacatori. Patru persoane, arestate la Bruxelles - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentate teroriste la Paris. Potrivit primelor constătari ale anchetatorilor, opt terorişti au murit vineri seara, dintre care şapte s-au aruncat în aer, iar unul a fost ucis de forţele de ordine. Este posibil ca alţi terorişti să fi scăpat şi să se afle încă în libertate pe teritoriul Franţei. Un paşaport sirian a fost găsit asupra cadavrului unuia dintre atacatori. Un bărbat arestat în Germania săptămâna trecută ar avea legătură cu atentatele.

Atacuri teroriste în Paris. Tatăl şi fratele unui atacator au fost arestaţi

UPDATE 02.00 Poliţia franceză a i-a arestat sâmbătă seară pe tatăl şi fratele unuia dintre atacatorii sinucigaşi din atentatele  teroriste de la Paris, şi percheziţionează casele lor, relatează AFP.

Trupul tânărului terorist de 29 de ani a fost găsit şi identificat la sala de concerte Bataclan, unde 89 de oameni au fost ucişi vineri seară de atacatori înarmaţi care purtau şi veste sinucigaşe.

Sruse apropiate investigaţiei spun că Poliţia a derulat percheziţii atât la casa tatălui, situată în oraşul Romilly-sur-Seine, la 130 kilometri est de Paris, dar şi la casa fratelui teroristului, din regiunea Essonne, situată la sud de Paris.

Fratele atacatorului, în vârstă de 34 de ani, a contactat Poliţia din proprie iniţiativă, şi a fost ulterior arestat.

Atacurile teroriste din Paris, efectuate de trei echipe coordonate

UPDATE. 21.41 - Procurorul general din Paris a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordului unui autoturism Seat Leon, negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole de la Bataclan, informează Mediafax.

Anterior, autorităţile belgiene au anunţat că patru persoane au fost arestate în Bruxelles, în cazul atentatelor teroriste de vineri. Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.

Unul dintre atacatorii de la Bataclan a fost identificat. Este vorba despre un cetăţean francez, născut în data de 21 noiembrie 1985, în departamentul Essone, din regiunea Ile-de-France în care au avut loc atentatele. El a fost condamnat de opt ori în perioada 2004-2010, dar nu a executat vreo sentinţă în închisoare. Ar fi făcut obiectul unei mişcări de radicalizare în 2010, potrivit procurorului general din Paris.

UPDATE 21.15 Atacatorii sinucigaşi au utilizat un tip de explozibil greu de detectat şi usor de produs

Tipul de explozibil utilizat de atacatorii sinucigaşi, care purtau veste cu această substanţă, este TATP (triperoxid de triacetonă), potrivit informaţiilor oferite de procurorul genral al Parisului, informează publicaţia britanică The Guardian în ediţia electronică. TATP este un tip de explozibil care poate fi produs relativ uşor din punct de vedere al disponibilităţii substanţelor chimice necesare şi al costurilor acestora. TATP este greu de detectat folosind câini dresaţi sau alte mijloace convenţionale.

Acest tip de explozibil este preferat de ceva vreme de terorişti, notează The Guardian. Dezvoltat iniţial de atacatorii palestinieni, TATP a fost folosit în 2001 de britanicul Richard Reid care a încercat să arunce în aer un avion care efectua o cursă transatlantică, ascunzând expozibilul într-un pantof.

Atentate în Paris. Bilanţul morţilor ajunge la 129

UPDATE 20.40 Numărul morţilor în urma atentatelor de la Paris a urcat la 129, potrivit unui anunţ făcut de procurorul general al Parisului. Numărul răniţilor se ridică la 352.

 Oficialul francez a precizat că există informaţii potrivit cărora trei echipe de atacatori au efectuat atacurile coordonate din capitala franceză, transmite AP.

UPDATE 20.33 Patru suspecţi au fost arestaţi în Belgia

Patru persoane au fost arestate de autorităţile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziţii în Bruxelles, sâmbătă după-amiază, în cazul atentatelor teroriste din Paris de vineri seară, scrie Le Monde, citat de Mediafax.

Percheziţiile au avut loc în localitatea Molenbeek-Saint-Jean, care aparţine administrativ de Bruxelles, în cursul zilei de sâmbătă.

Ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens a declarat pentru televiziunea belgiană RTBF că aceste arestări „pot fi văzute ca având legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în faţa sălii Bataclan“, unul dintre locurile în care au avut loc atentatele teroriste din Paris de vineri seară.

În Paris, mai mulţi martori au declarat că atacatorii au sosit la bordului unui autoturism înmatriculat în Belgia. Una dintre ipotezele vehiculate este că aparţine unei echipe venite din străinătate, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Localitatea Molenbeek este, de mai mulţi ani, unul dintre centrele militanţilor islamişti radicali din Belgia şi mulţi tineri pleacă de aici pentru a se duce în zonele de conflict din Siria, să lupte alături de militanţii SI din ţară.

Atacatorul de origine marocană, în vârstă de 26 de ani, dintr-un tren al companiei Thalys, care a fost oprit de trei soldaţi americani, în luna august, locuise în zona Molenbeek.

La zece luni după atacul de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, Franţa este din nou în stare de şoc după un val de atentate teroriste fără precedent. Ţara a fost plasată în stare de urgenţă şi şi-a închis graniţele după seria de atacuri comise vineri noaptea în şase locuri diferite din Paris — de la Stade de France, situat în nordul capitalei franceze, la zona centrală din apropierea Pieţei Republicii.

Opt terorişti au murit vineri seara, dintre care şapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constătari ale anchetatorilor. Trei dintre cei patru care au murit în sala de concerte erau kamikaze şi şi-au detonat centurile cu explozibili. Cel de-al patrulea a fost ucis în timpul asaltului forţelor de securitate. Autorităţile caută însă complici şi îi sfătuiesc pe locuiorii Parisului să fie vigilenţi. Este posibil ca alţi terorişti să fi scăpat şi să se afle încă în libertate pe teritoriul Franţei.

Atentate teroriste la Paris. Atacatorii vorbeau franceza foarte bine

Atacatorii din sala de concerte pariziană Bataclan, unde s-au înregistrat cele mai multe victime din cele 129 de decese şi 352 de răniţi înregistraţi în seria de atentate de vineri seară din Paris, vorbeau franceză "foarte bine", scrie Le Figaro. 

Cotidianul francez a relatat că anchetatorii sunt în posesia unei înregistrări a conversaţiilor purtate de terorişti în timpul atacului, lucru neconfirmat pentru moment de Prefectura Poliţiei din Paris.

Un martor la atac a declarat vineri seară la postul de televiziune BFM TV că teroriştii au intrat în sala în care trupa americană de rock Eagles of Death Metal susţinea un concert şi au strigat Allahu Akbar (Allah este cel mai mare).

Agenţia Xinhua relatează că un atacator de la Bataclan a fost deja identificat pe baza amprentelor. 

Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, a declarat în cursul nopţii procurorul regional Francois Molins.

Potrivit procurorilor, există suspiciuni că zece terorişti înarmaţi cu mitraliere ar fi reuşit să scape, ei fugind cu cel puţin două vehicule de culoare neagră.

Atentate teroriste la Paris. Doi terorişti au fost identificaţi

Între timp, doi dintre autorii atentatelor care au murit au fost identificaţi, unul fiind cetăţean sirian, altul francez. Un paşaport egiptean găsit asupra cadavrului unui al doilea kamikaze la Stade de France .

 Unul dintre teroriştii ce a atacat la sala de concert Bataclan avea naţionalitate franceză şi autorităţile ştiau că are legături cu militanţi islamisti, a declarat Reuters o sursă apropiată anchetei. 
 

Aceeaşi sursă a spus că trupul atacatorului a fost identificat după amprente şi că locuia în suburbia Courcouronnes, din sudul Parisului.  

Atentate teroriste la Paris: Paşaportul sirian găsit în capitala Franţei aparţine unui migrant înregistrat în Grecia 

Paşaportul sirian descoperit la Paris asupra cadavrului unuia dintre atacatorii sinucigaşi care au comis atacurile de vineri seară din capitala Franţei aparţine unui migrant care se înregistrase în Grecia, informează AFP.

Titularul unui paşaport sirian găsit lângă corpul unuia dintre autorii atacurilor de vineri seara din Paris a trecut prin Grecia în luna octombrie, a anunţat vice-ministrul grec de Interne.

"Titularul paşaportului trecut  prin Insula Leros la 3 octombrie 2015, unde a fost identificat în conformitate cu reglementările europene", a declarat Nikos Toscas. Oficialul elen nu a precizat dacă paşaportul a fost controlat şi în alte ţări, prin care titularul ar fi trecut în timpul călătoriei sale spre Franţa.

Surse din cadrul poliţiei greceşti au indicat faptul că autorităţile franceze au cerut şi altor tari din Europa, printre care şi Grecia să facă cercetări privind cest paşaport.

Specialiştii poliţiei franceze au explicat că atacurile par să fi fost comise de terorişti bine antrenaţi, cel mai probabil combatanţi reveniţi din Siria şi Irak.

"Nu erau persoane care descoperiseră acum mania armelor de foc. Erau indivizi care ştiau să reîncarce metodic armele de foc. Erau ca nişte maşini de război, omorau metodic persoanele întinse pe podea", a explicat un martor. 

Autorităţile franceze urmăresc activ mai multe maşini cu care ar fi reuşit să fugă unii dintre autorii atacurilor teroriste din Paris, informează Le Figaro.

"Cel puţin un vehicul este dat în urmărire" de forţele de ordine, a declarat un oficial din cadrul Poliţiei franceze. Conform altor surse, sunt căutate cel puţin trei vehicule. 

Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, a declarat în cursul nopţii procurorul regional Francois Molins.

Procurorul Parisului, Francois Molins, a anunţat bilanţul pentru locurile în care au avut loc atentatele: 18 morţi pe strada Charonne, un mort pe bulevardul Voltaire, 5 pe strada Fontaine au Roi şi 14 oameni decedaţi pe strada Alibert, în fata cafenelei Carillon. Procurorul nu putut oferi un număr precis al oamenilor ucişi la Bataclan, însă a estimat că bilanţul total depăşeşte 120 de morţi.

    

Atentate teroriste la Paris. Un paşaport sirian, găsit asupra cadavrului unuia dintre terorişti 

Forţele de securitate franceze au descoperit un paşaport sirian asupra cadavrului unuia dintre teroriştii care s-au aruncat vineri seară în aer în apropierea Stade de France, unul dintr-o serie întreagă de atentate la Paris soldate cu cel puţin 129 de morţi şi 352 de răniţi.

În acest moment se fac verificări pertinente cu privire la identitatea teroristului pe baza acestui document, au declarat surse ale poliţiei la postul de televiziune francez BFMTV.

Încă de vineri noapte, după atentate, preşedintele francez Francois Hollade a decretat starea de urgenţă. Este o procedură destul de rar instaurată în Franţa, prima dată fiind declarată în 1955, la începutul războiului de independenţă a Algeriei şi utilizată din şi cu prilejul revoltelor din suburbii, în 2005.
 

Starea de urgenţă permite autorităţilor franceze „să interzică circulaţia persoanelor sau a vehiculelor“, să instituie „zone de protecţie sau de securitate unde staţionarea persoanelor este reglementată“ şi să interzică staţionarea într-o zonă geografică „a tuturor persoanelor care încearcă, în orice mod, să impiedice acţiunea puterii publice“, potrivit legii din 1955, informează AFP.

Un înalt oficial al Serviciului de Contra-terorism şi Informaţii din SUA susţine, sub protecţia anonimatului, citat de NBC, că Statul Islamic nu ar fi fost capabil să producă o serie de atentate de o asemenea dimensiune. El susţine că mai degrabă Al-Qaeda ar fi produs aceste atentate soldate cu peste 128 de morţi.

Michael Leiter, fostul director al Centrului Naţional de Contra-terorism din SUA susţine că vinovaţii nu vor fi găsiţi prea curând.

"Un asemenea nivel sofisticat nu am mai văzut cu adevarat într-o zonă urbană din 2008, de la atacul din Mumbai, India, când au fost ucide 166 de persoane. Este un act terorist care va schimba modul în care Occidentul va percepe acest pericol", a spus Leiter.

image

Un bărbat arestat în Germania săptămâna trecută ar avea legătură cu atacurile teroriste de la Paris

Legătura dintre un bărbat arestat în Germania săptămâna trecută în posesie de arme automate şi explozibil şi atentatele de la Paris este 'fondată', a dat asigurări sâmbătă ministrul-preşedinte al landului german Bavaria, Horst Seehofer, citat de AFP.

„Este o ipoteză fondată că există o posibilă legătură cu această afacere“, a declarat Seehofer cu ocazia unei reuniuni a Uniunii Creştin-Sociale, aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel. 

Poliţia judiciară a confirmat că arestarea bărbatului a avut loc pe 5 noiembrie în timpul unui control de rutină pe autostrada A9 în landul Bavaria, dar nu şi legătura cu atentatele de la Paris comise vineri noaptea şi soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu. 

Bărbatul în cauză avea ascunse în automobilul său mai multe „mitraliere, revolvere şi explozibili, dar nu pot spune ce avea de gând să facă cu aceste arme“, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei bavareze. 

Postul de radio bavarez Bayerische Rundfunk şi săptămânalul Focus, care nu au citat nicio sursă, susţin că bărbatul era 'presupus' ca având legături cu atentatele comise vineri noaptea în capitala franceză.

Două maşini căutate de poliţişti: un Ford Focus şi un Sedan

Sâmbătă seară, anchetatorii sunt în căutarea unei maşini Ford Focus cu plăcuţe de înmatriculare belgiene. Se pare că în această maşină ar fi fost unul dintre teroriştii care au ucis oamenii aflaţi în restaurantele şi barurile asupra cărora a fost deschis focul. Chiar şi aşa, oamenii legii trebuie să fie foarte atenţi pentru că potrivit altor informaţii teroriştii care au reuşit să scape ar fi fost într-un autoturism Sedan înmatriculat în Germania.  

În ceea ce priveşte modul în care au atacat teroriştii se pare că este pentru prima oară când aceştia au decis să folosească centuri cu explozibil pe teritoriul Franţei. 

Pe aceeaşi temă:

Cine erau cei doi români ucişi în Paris

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise

VIDEO Atentate în Paris: spectatorii de la Franţa - Germania, ţinuţi pe gazon! Explozia s-a auzit în minutul 20 al jocului

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate teroriste la Paris. Valuri de groază şi emoţie în lume. Steinmeier: „Suntem alături de Franţa!“

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Preot al Catedralei Ortodoxe Române din Paris: „Suntem şi noi o ţintă a acestor neoameni. Trebuie să fim atenţi în stânga şi în dreapta“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Atentate la Paris.  Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate

Atentate la Paris. Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor“

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri