Atentat terorist în Franţa. Mărturii după atacul de la Paris: „Sunt trupuri la pământ, bălţi de sânge, răniţi foarte grav“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier,alias caricaturistul Charb (47 de ani) a fost ucis. El asigura conducerea redacţiei din mai 2009 şi a fost inclus pe lista ţintelor Al Qaeda, în 2013, pentru că a realizat caricaturi ale profetului Mohamed FOTO arabpress.eu
Directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier,alias caricaturistul Charb (47 de ani) a fost ucis. El asigura conducerea redacţiei din mai 2009 şi a fost inclus pe lista ţintelor Al Qaeda, în 2013, pentru că a realizat caricaturi ale profetului Mohamed FOTO arabpress.eu

Atentat terorist în Franţa. În dimineaţa zilei de miercuri, sediul ziarului de satiră „Charlie Hebdo” a fost atacat de trei bărbaţi înarmaţi cu o rachetă şi cu mitraliere Kalaşnikov. 12 oameni au fost ucişi în atentatul terorist, după cum l-a numit preşedintele Franţei, Francois Hollande, dintre care 10 erau jurnalişti.

În timpul atentatului terorist de la Pars, martorii au trimis informaţii, prin orice mod le-a fost la îndemână. Potrivit lor, doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând „Allah Akbar“ şi „Profetul a fost răzbunat“. Însă, ministrul de Interne al Franţei a declarat că atacatorii au fost în număr de trei.

Atentat terorist în Franţa - „A fost un adevărat carnagiu“

Cea care le-a dat drumul în sediul revistei ţintă a atentatului terorist de la Paris a fost desenatoarea Corinne Rey, cunoscută sub pseudonimul „Coco“. Ea a fost cea care a afirmat că atacatorii sunt simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaeda. „Mă duceam să-mi iau fiica de la grădiniţă şi când am ajuns în faţa uşilor publicaţiei am întâlnit doi bărbaţi cu glugă şi înarmaţi, care m-au ameninţat. Voiau să intre şi să meargă sus. Am tastat codul. Ei au tras asupra colegilor mei Wolinski, Cabu ... a durat cinci minute ... M-am refugiat sub un birou ... Ei (atacatorii) vorbeau perfect franceză ... Şi se revendicau ca fiind din Al-Qaeda“. 

S-au auzit numeroase focuri de armă, iar mai mulţi ziarişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de producţie cu sediul în acelaşi imobil, făcea parte din acest grup. „Tocmai am coborât, pentru că poliţia a securizat clădirea“, a declarat el pentru Europe1.

Pompierii acordă primele îngrijiri. Sunt mai multe victime în sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct în sediu şi au deschis focul. Am fost nevoiţi să ne refugiem pe acoperiş. Am văzut două persoane cu cagule negre, care la ieşire au strigat Allah Akbar, arătând spre cer, şi care au tras asupra poliţiştilor postaţi în exterior“, a adăugat el.

„Au fugit cu o maşină neagră. Atacul a durat între cinci şi zece minute. A fost un adevărat carnagiu“, a mai povestit Boudot.

Cotidianul „20 Minutes” a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. „Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!“, a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă.

Conform unui jurnalist al agenţiei Premier Ligne, al cărei sediu este în apropierea celui al ziarului Charlie Hebdo, „s-au auzit numeroase tiruri“ de armă, relatează I Tele. Contactat de AFP, caricaturistul Luz, membru al săptămânalului satiric, a declarat că au avut loc mai multe tiruri de armă automată soldate cu victime. O sursă apropiată de acest dosar a precizat că atacatorii erau înarmaţi cu un Kalaşnikov şi cu un lansator de rachetă. Un jurnalist care lucrează într-un sediu aflat chiar în faţa Charlie Hebdo spune că a văzut „trupuri la pământ, bălţi de sânge, răniţi foarte grav“. 

Atentat la Paris - directorul publicaţiei printre cei ucişi

Potrivit Le Point, directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier, alias caricaturistul Charb (47 de ani), a fost ucis. El asigura conducerea redacţiei din mai 2009 şi a fost inclus pe lista ţintelor Al-Qaeda, în 2013, pentru că a realizat caricaturi ale profetului Mohamed. A decedat şi poliţistul desemnat să-l păzează pe Charb. Atacul terorist de la Paris a avut loc în timpul şedinţei săptămânale a redacţiei, organizată miercurea, scrie Le Point.

Au mai fost ucişi caricaturiştii Jean Cabut, zis Cabu (76 de ani), Geroges Wolinski (80 de ani) şi Bernard Verlahac, zis Tignous (47 de ani). În atentatul terorist a murit şi economistul Bernard Maris, acţionar al „Charlie Hebdo”, dar şi jurnalist în cadrul publicaţiei, pe teme economice, potrivit FranceTV Info.

Redactorul-şef al Charlie Hebdo, Gerard Biard, a scăpat deoarece se afla la Londra. „Sunt şocat că cineva a putut ataca un ziar în Franţa, o republică seculară. Nu înţeleg. Nu înţeleg cum oamenii pot ataca un ziar cu asemenea arme. Un ziar nu este o unealtă de război“, a declarat Gerard Biard, redactorul-şef al publicaţiei. El nu crede că atentatul de la Paris are vreo legătură cu ultima primă pagină a revistei, care îl reprezenta pe Michel Houellebecq, personalitate care a dat naştere la controverse prin comentariile lui privind Islamul.

„Din câte ştiu eu, nu s-au primit ameninţări la adresa persoanelor din redacţie. S-ar fi vorbit despre asta. În redacţie nu existau tensiuni speciale la momentul atacului“, a adăugat Gerard Biard pentru France Inter.

Atentatul terorist din Franţa scoate francezii în stradă

Pentru a-şi manifesta solidaritatea cu ceea ce s-a întâmplat la sediul redacţiei Charlie Habdo, francezii au anunţat pe reţelele de socializare că vor să iasă în stradă. Pe Twitter şi Facebook a apărut deja #JeSuisCharlie. Tot din solidaritate, ambasada SUA din Franţa şi-a modificat poza de pe contul de Twitter în „Je suis Charlie“.

Autorul Salman Rushdie, care a fost şi el ameninţat de islamiştii extremişti pentru că a scris volumul „Versete Satanice“, a trimis un mesaj de solidaritate cu cei ucişi astăzi în antentatul terorist din Franţa.

Religia, o formă medievală de iraţiune, atunci când este combinată cu armele moderne, devine o adevărată ameninţare la adresa libertăţii noastre. Acest totalitarism  religios a cauzat o mutaţie mortală în inima Islamului şi îi vedem consecinţele tragice în Paris, astăzi. Sunt alături de Charlie Hebdo, cum trebuie toţi să fim, pentru apărarea artei satirice, care a fost mereu o forţă a libertăţii, dar şi împotriva tiraniei, minciunii şi prostiei. «Respect pentru religie» a devenit un cod care înseamnă «frică de religie». Religiile, ca toate ideile, merită şi ele critică, satiră şi, da, neînfricatul nostru dispreţ“, a transmis pe Twitter Salman Rushdie, în contextul atentatului terorist din Franţa.

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite