Atentat terorist în Franţa: cine este Cherif Kouachi, unul dintre autorii atacului din Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Cherif şi Said Kouachi sunt
suspectaţi că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12
morţi şi 11 răniţi FOTO Ibtimes
Fraţii Cherif şi Said Kouachi sunt suspectaţi că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi FOTO Ibtimes

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atentatul terorism din Franţa comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008, relatează AFP.

Născut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de naţionalitate franceză şi supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din „filiera Buttes-Chaumont“. Sub autoritatea unui „emir“, Farid Benyettou, această filieră permitea trimiterea de combatanţi în Irak pentru a se alătura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusă în perioada respectivă de Abu Mussab al-Zarqawi.

Reţinut chiar înainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a comis un atentat într-o staţie de metrou din Paris (staţia Musée d’Orsay) în octombrie 1995 (30 de răniţi).

Atentat terorist în Franţa. Semnalmentele suspecţilor

Cherif Kouachi era suspectat că ar fi apropiat de o altă figură a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispăşit zece ani de închisoare pentru pregătire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal. După ce a fost inculpat în acest caz, el a beneficiat totuşi de neurmărire penală.

Cu capul ras şi oval, cu barba rară în fotografia difuzată în noaptea de miercuri spre joi de poliţie, Cherif Kouachi este cel mai probabil „înarmat şi periculos“, la fel ca fratele său, Said, născut la 7 septembrie 1980, tot la Paris. Acesta din urmă, tot de naţionalitate franceză, apare în fotografie cu păr scurt negru şi o barbă nu foarte deasă.

Cei doi fraţi sunt suspectaţi că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi miercuri. Cartea de identitate a unuia dintre bărbaţi a fost găsită într-o maşină abandonată după atac în nord-estul Parisului.

image

Foto

caricaturi atentat charlie hebdo foto twitter

Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd, în vârstă de 18 ani, este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe atacatori. Un martor ocular a menţionat prezenţa unui al treilea complice în maşină în momentul în care agresorii au fugit.

El s-a predat poliţiei în oraşul Charleville-Mézières „după ce a văzut că numele lui circulă pe reţelele sociale“, a explicat o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

Internauţi care se prezintă drept colegii lui de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era cu ei la cursuri în momentul atacului, folosind cuvântul cheie #MouradHamydInnocent.

Atentat terorist în Franţa. Charlie Hebdo a mai fost ameninţat

Sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atentat terorist cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, dintre care zece sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. Săptămânalul satiric a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006. În noiembrie 2011, sediul publicaţiei a fost distrus de un incendiu provocat, catalogat „atentat“ de către Guvernul de atunci. În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare - cu suspendare - după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

VIDEOGRAFIC Filmul atentatului terorist de la Paris 

Filmul atentatului terorist de la Paris 

Parisul s-a confruntat miercuri cu cel mai sângeros atac comis în Franţa de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalaşnikov în plină şedinţă de redacţie la publicaţia Charlie Hebdo şi uciderea a doi poliţişti, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

În jurul orei 11.20, doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule şi înarmaţi cu arme Kalaşnikov se prezintă pe strada Nicolas-Appert numărul 6, în cel de-al XI-lea arondisment al Parisului, unde se află arhivele săptămânalului satiric Charlie Hebdo, ţinta lor. "Aici este Charlie Hebdo?". Văzând că sunt la o adresă greşită, ei se îndreaptă apoi spre numărul 10, unde se află sediul săptămânalului.

Odată intraţi în clădire, ei deschid focul asupra recepţionerului de la intrare şi merg la etajul al doilea, unde se află redacţia Charlie Hebdo.

"Cei doi bărbaţi deschid apoi focul şi lichidează cu sânge rece persoanele reunite la şedinţa de redacţie, precum şi poliţistul care asigura protecţia caricaturistului Charb, care nu a avut timp să riposteze", declară pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei. Charb, directorul de redacţie, era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în 2011.

Redacţia Charlie Hebdo a fost decimată. Patru dintre caricaturiştii vedetă, Charb, Cabu, Tignous şi Wolinski, foarte cunoscuţi în Franţa, au murit, precum şi economistul Bernard Maris, care lucra şi la radio France Inter.

O singură persoană, care a reuşit să se ascundă sub o masă, a scăpat. Potrivit acesteia, cei doi bărbaţi ar fi strigat: "L-am răzbunat pe profet" şi "Allah Akbar".

În jurul orei 11.30, poliţia primeşte un apel de urgenţă care anunţă focuri de armă la sediul Charlie Hebdo. Poliţiştii sunt trimişi imediat la faţa locului.

Cei doi agresori fug strigând din nou "Allah Akbar" şi se întâlnesc cu o patrulă a Brigăzii anticriminalitate. Are loc un schimb de focuri susţinut.

Ei reuşesc să fugă la bordul unei maşini negre Citroën C3 şi se întâlnesc cu un vehicul de poliţie. Ei trag circa zece focuri de armă în parbrizul acestei maşini, fără a răni poliţiştii care se aflau în interior.

Poliţiştii deschid focul asupra agresorilor, care ripostează. Pe bulevardul Richard-Lenoir, un poliţist în uniformă în vârstă de aproximativ 40 de ani, este lovit şi zace pe jos, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet.

Cei doi bărbaţi ies din maşină şi se apropie cu paşi repezi de poliţistul aflat la pământ. Unul dintre atacatori îi strigă: "Voiai să mă omori!". Poliţistul ridică mâna şi spune "Nu, e bine, şefule", dar este ucis cu un glonţ în cap, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet şi autentificată de anchetatori.

Cei doi atacatori au plecat apoi cu maşina fără să se mai oprească. "L-am răzbunat pe profetul Mahomed! Am ucis Charlie Hebdo!", au strigat ei înainte de a demara, potrivit unei alte înregistrări video.

Puţin mai departe, cei doi bărbaţi lovesc un şofer, care este rănit uşor. Ei îşi abandonează maşina în apropeirea parcului Buttes-Chaumont, în nord-estul Parisului.

Cei doi atacatori ameninţă cu arma un şofer şi fug către nordul capitalei la bordul maşinii acestuia. Forţele de ordine le pierd urma.

În timpul atacului şi al fugii de la locul faptelor, ei ucid 12 persoane - dintre care cel puţin cinci membri ai redacţiei Charlie Hebdo.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, afirmă că "trei criminali" implicaţi în atac sunt căutaţi activ, fără a preciza rolul celui de-al treilea. Se pune totul în aplicare pentru "neutralizarea cât mai rapidă a celor trei criminali", declară ministrul.

În noaptea de miercuri spre joi, unul dintre cei trei suspecţi, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, se predă poliţiei din Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, "după ce îşi vede numele circulând pe reţelele de socializare", potrivit unei surse apropiate dosarului.

Poliţia franceză publică fotografiile celorlalţi doi suspecţi, doi fraţi, Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32 şi, respectiv, 34 de ani, pe care îi caută activ şi face apel la martori. Aceste persoane sunt "probabil puternic înarmate şi periculoase", avertizează poliţia.

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite