Atentat terorist în Franţa. Salman Rushdie, autorul volumului „Versetele Satanice”, despre atacul din Paris: Religia merită să fie criticată, satirizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul britanic de origine indiană, autor al volumului „Versetele satanice”, a declarat miercuri, după atentatul terorist de la Paris, că religia, formă medievală de abandonare a raţiunii, trebuie să fie în continuare criticată, satirizată, potrivit News Republic.

După ce a publicat volumul „Versetele satanice”, considerat ofensator la adresa profetului Mohammed, împotriva lui Rushdie fostul lider suprem religios din Iran, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa (un decret) de condamnare la moarte.

Critic al radicalimsului religios, sriitorul britanic de origine indiană a dat miercuri, la scurt timp după atentatul terorist de la Paris o declaraţie în care îşi continuă critica la adresa religiei. 

„Religia, o formă medievală de abandonare a raţiunii, devine o ameninţare reală la adresa libertăţilor lumii atunci când se combină cu armele moderne (…) Acest totalitarism religios a provocat o mutaţie mortală în inima Islamului şi vedem consecinţele tragice astăzi, la Paris”, a afirmat Rushdie, citat de News Republic.

„Sunt alături de Charile Hebdo şi aşa trebuie să fim cu toţii, pentru a apăra arta satirei care a fost întotdeauna o forţă a libertăţii împotriva tiraniei, necinstei şi prostiei”, a continuat scriitorul 

De asemenea, Rushdie a subliniat faptul că: „Respectul pentru religie a ajuns să însemne «teama de religie». Religia, la fel ca alte idei, merită să fie criticată, satirizată şi, da, tratată fără teamă cu lipsă de respect”.

Sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo” din Paris a fost vizat miercuri de un atentat terorist cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, dintre care zece sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă, 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite