Atacul de la Istanbul: Autorul atentatului identificat, noi arestări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile turce au afirmat miercuri că l-au identificat pe autorul, încă în libertate, al atentatului dintr-un club din Istanbul din noaptea de Revelion şi a efectuat noi arestări în cadrul anchetei.

 „Persoana care a comis atentatul terorist de la Istanbul a fost identificată", a declarat ministrul de externe Mevlüt Cavusoglu pentru agenţia proguvernamentală Anadolu, fără a dezvălui numele autorului acestui atac revendicat de gruparea Statul Islamic.

Autorităţile au difuzat mai multe imagini cu bărbatul suspectat că a ucis 39 de persoane, în special străini, care sărbătoreau intrarea în noul an la Reina, un celebru club de noapte din metropola turcă.

Potrivit lui Cavusoglu, domiciliul atacatorului a fost verificat, iar autorităţile încearcă să stabilească dacă bărbatul căutat a avut complici.

Autorităţile turce au reţinut miercuri dimineaţă alţi 22 de presupuşi jihadişti ai Statului Islamic, care ar avea legături cu atacatorul înarmat din clubul Reina, unde 39 de persoane au fost ucise în noaptea de Revelion.

 Suspecţii au fost vizaţi într-o serie de operaţiuni antiteroriste din Izmir, în care au fost arestaţi alţi cinci presupuşi jihadişti ISIS, transmite Hurriyet Daily News.

În această dimineaţă, autorităţile turce au reţinut în total 27 de suspecţi cu privire la atacul armat din noaptea dintre ani doar în operaţiunile din Izmir.

Printre persoanele reţinute se numără şi trei familii care ar avea legături cu atacatorul înarmat din clubul Reina.

Iniţial, poliţiştii turci au lansat o operaţiune antiteroristă la o adresă din localitatea Konya pentru a aresta cele trei familii, care au fugit însă la Izmir. Se pare că familiile vizate sunt formate din cetăţeni străini, însă nu există informaţii despre naţionalitatea acestora.

Starea de urgenţă în Turcia, impusă în iulie anul trecut, după lovitura de stat eşuată, dar valul de atentate şi, mai ales, ultimul atac de la Istanbul, din noaptea Anului Nou, au impus noi măsuri excepţionale. Autorul masacrului este încă de negăsit, ancheta pare să fi ajuns ăntr-un punct mort. 

Turcii îşi plâng în continuare morţii, iar sute de oameni se adună în faţa clubului unde a avut loc atacul.

Cu garoafe şi bannere pe care scria "nu ne vom obişnui cu violenţa", sute de oameni au mărşăluit până la clubul Reina, scena atacului din noaptea între ani. Acolo au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 39 de oameni ucişi şi au făcut un nou apel la pace şi secularism.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că cei care prezintă o legătură între stilul de viaţă cosmopolit şi atacul armat de la clubul exclusivist Reina, situat pe malul european al Bosforului, încearcă în mod deliberat să divizeze naţiunea turcă, iar autorităţile naţionale nu s-au implicat niciodată în modul de viaţă ales de oamenii din Turcia, transmite Reuters.

”Nu există niciun motiv pentru a da vina pe stilul de viaţă pentru atacul armat din Ortakoy. Niciun stil de viaţă nu este vizat de o ameninţare sistematică în Turcia. Noi nu vom permite niciodată aşa ceva”, a declarat Erdogan într-un discurs de la palatul prezidenţial din Ankara.

Directoratul pentru Afaceri Religioase al Turciei a condamnat atacul armat, însă a emis un comunicat în care susţine că valorile musulmane nu se potrivesc cu sărbătorirea Anului Nou.

Respectivul comunicat a generat critici acide din anumite părţi ale societăţii turce.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat atacul armat printr-un mesaj în care susţineau că cei care sărbătoresc trecerea dintre ani sunt apostaţi.

Poliţia turcă efectuează controale detaliate asupra automobilelor care se îndreaptă spre Bulgaria 

Turcia a blocat miercuri în zona oraşului Kirklareli căile rutiere care duc spre graniţa Bulgariei, pe fondul temerilor că autorul atacului comis în noaptea de Anul Nou în clubul de noapte Reina din Istanbul ar putea fugi în Europa tranzitând teritoriul bulgar, informează BTA. 

 Site-ul de ştiri Haberler a relatat că unităţi speciale ale poliţiei turce vor efectua controale ale maşinilor şi pasagerilor care ies din Kirklareli.

La punctul de trecere a frontierei Derekoy-Malko Târnovo au fost suplimentate efectivele poliţiei turce.

Pe de altă parte, Bulgaria a anunţat, prin vocea ministrului de interne Rumiana Buchvarova, că măsurile de securitate au rămas neschimbate pe teritoriul bulgar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite