Atac cibernetic al Ucrainei împotriva Ministerului rus al Apărării. „A perturbat schimbul de informaţii”

0
Publicat:

Ucraina a declarat, marți, că a efectuat cu succes un atac cibernetic asupra Ministerului rus al Apărării. Un server important a fost scos din funcțiune, iar schimbul intern de informații a fost perturbat temporar. Direcția Generală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării și-a asumat responsabilitatea pentru această operațiune, într-un comunicat oficial.

Serverul de comunicaţii speciale al Ministerului rus al Apărării a fost neutralizat FOTO gur.gov.ua
Serverul de comunicaţii speciale al Ministerului rus al Apărării a fost neutralizat FOTO gur.gov.ua

AFP nu a putut verifica deocamdată afirmațiile ucrainene, iar Moscova nu a emis nicio reacție oficială la acest eveniment.

Potrivit comunicatului GUR, atacul cibernetic a reușit să neutralizeze serverul de comunicații speciale al Ministerului rus al Apărării, având impact asupra schimbului de informații între unitățile militare ruse care foloseau serverul respectiv.

„Atacul cibernetic a perturbat schimbul de informaţii între unităţile Ministerului rus al Apărării care foloseau serverul în cauză, situat la Moscova”, a transmis GUR.  

Spionajul militar ucrainean a menționat că operațiunea este în desfășurare, sugerând că mai multe acțiuni similare ar putea urma.

În același timp, autoritățile ruse au raportat o întrerupere ce a afectat numeroase site-uri în țară, dar nu au specificat niciun detaliu despre cauză sau impact.

Site-ul Ministerului Apărării nu a fost menționat în raport, iar până în prezent nu există informații care să sugereze o legătură directă între atacul cibernetic al Ucrainei și problemele tehnice semnalate de Rusia.

Ministerul Dezvoltării Digitale al Rusiei a confirmat o defecțiune legată de infrastructura DNSSEC (Domain Name System Security Extensions), dar a asigurat că problema a fost rezolvată în cursul serii. Totuși, a avertizat că perturbările ar putea continua pentru o perioadă de timp, fără a oferi detalii suplimentare.

Aceste disfuncționalități au fost semnalate în diverse regiuni ale Rusiei, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk și Republica Tatarstan, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Ria Novosti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite