Atac armat la o școală din Finlanda: un băiat de 12 ani a împuşcat mortal un copil şi a rănit grav alţi doi | VIDEO

0
Publicat:

Un băiat de 12 ani a fost arestat de poliția finlandeză, după ce un copil a fost împușcat mortal și doi au fost grav răniți în această dimineață, în urma unui atac armat în clasă, relatează The Guardian.

La o şcoală din Finlanda, un nou atac armat, foto captură video
La o şcoală din Finlanda, un nou atac armat, foto captură video

Poliția a declarat inițial că trei minori au fost răniți în atac și au fost duși la spital. Ulterior a venit cu informaţii suplimentare şi a anunțat că unul dintre copii a murit, iar cei doi supraviețuitori sunt în stare gravă.

Împușcăturile au avut loc marți dimineață la școala Viertola din Vantaa, o suburbie a capitalei Helsinki. Școala are aproximativ 800 de elevi, de la clasa întâi la clasa a noua, și un personal de 90 de persoane, potrivit municipalității locale.

Suspectul, un băiat în vârstă de 12 ani, a fost ulterior reținut, a declarat poliția, televiziunea finlandeză MTV Uutiset relatând că polițiştii l-a ajuns pe atacator din urmă la 50 de minute de mers pe jos de școală, în direcția Helsinki, la sud.

Din primele informaţii reiese că atât atacatorul, cât şi victimele sale aveau 12 ani. Postul de televiziune finlandez Yle a relatat că părinții de la școală au declarat că presupusul trăgător era elev în clasa a șasea acolo.

O înregistrare video care a circulat pe rețelele de socializare pare să arate doi polițiști îngenuncheați lângă copilul acuzat că şi-a împuşcat colegii, care era întins cu fața în jos pe un trotuar, cu ceea ce pare a fi o armă de foc pe jos.

Un martor a povestit că l-a văzut pe agresor, „mic și cu cagulă”, cum a scăpat ceva pe jos înainte de a îngenunchea, în timp ce poliția a sosit pentru a-l aresta.

Suspectul a fost găsit în posesia unei arme de foc, potrivit rapoartelor, iar acum este cercetat pentru crimă și două tentative de crimă.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca băiatul de 12 ani să fie urmărit penal din cauza vârstei sale, vârsta minimă de răspundere penală în Finlanda fiind de 15 ani.

Ministrul finlandez de interne, Mari Rantanen, a postat pe X: „Ziua a început într-un mod îngrozitor. A avut loc un incident armat la școala Viertola din Vantaa. Nu pot decât să îmi imaginez durerea și îngrijorarea cu care se confruntă multe familii în acest moment. Presupusul autor al atacului a fost prins”.

Atacurile armate din școlile finlandeze din trecut au atras atenția asupra politicii privind armele de foc din această țară. În 2007, Pekka-Eric Auvinen a împușcat și ucis șase elevi, o asistentă școlară, directorul școlii și apoi s-a sinucis, folosind un pistol, la liceul Jokela, în apropiere de Helsinki.

În 2008, un alt elev, Matti Saari, a deschis focul la o școală profesională din Kauhajoki, în nord-vestul Finlandei. El a ucis nouă elevi și un membru al personalului înainte de a îndrepta arma spre el însuși.

Finlanda și-a înăsprit legislația privind armele de foc în 2010, introducând un test de aptitudini pentru toți solicitanții de permise de port-armă. Limita de vârstă pentru solicitanți a fost modificată de la 18 la 20 de ani.

În această țară de 5,6 milioane de locuitori, unde vânătoarea și tirul la țintă sunt activități populare, există peste 1,5 milioane de arme de foc autorizate și aproximativ 430.000 de deținători de permise.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite