Artistul care a restaurat Ceasul astronomic de la Praga răspunde criticilor: „Am vrut să creez ceva nou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Twitter
Foto Twitter

Restaurarea controversată a cadranului Ceasului astronomic de la Praga a fost realizată cu intenţia de a reinterpreta ideile originale, a răspuns artistul Stanislav Jircík, 61 de ani, pentru ediţia de luni a ziarului Lidove Noviny, scrie dpa.

Scandalul a izbucnit recent, după ce criticii au observat diferenţe între pictura originală de Josef Mánes (1820-71), care este păstrată de mult timp la muzeu, şi copia, care a fost restaurată acum patru ani.

Restauratorul Stanislav Jircík îşi apără lucrarea, declarând publicaţiei că a încercat "să pătrundă în imaginaţia autorului original" creând "simultan ceva nou". 

Schimbările includ o femeie de la ţară într-o fustă scurtă în loc de rochie lungă, un câine are alt fel de blană şi un chip seamănă cu scriitoarea contemporană Katerina Tucková.

Tucková, 41 de ani, a descris amuzată lucrarea lui Jircík drept "o actualizare comică". 

Criticii au văzut în acest lucru o "ruşine culturală" şi un "furt a ceea ce este sacru", dar alţii văd controversa drept o "pseudo-problemă". 

De ce discrepanţele au trecut neobservate patru ani rămâne neclar. Autorităţile investighează. Între timp, originalul, care a fost înlocuit în 1880 pentru siguranţă cu o copie, este expus la Muzeul oraşului Praga. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite