Peste 10.000 de armeni din UE au participat la un protest împotriva includerii Nagorno-Karabah în Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții diasporei armene din Uniunea Europeană au cerut Comisiei Europene să impună sancțiuni împotriva Azerbaidjanului.

Peste 10.000 de armeni au demonstrat în capitala Belgiei. Foto: Nexta TV via X
Peste 10.000 de armeni au demonstrat în capitala Belgiei. Foto: Nexta TV via X

Reprezentanții diasporei armeane a UE au organizat un miting de protest în Euroquarterul din Bruxelles împotriva includerii Nagorno-Karabah în Azerbaidjan, cerând UE să protejeze acest teritoriu și populația sa și să impună sancțiuni împotriva Baku-ului. Potrivit estimărilor poliției, la acțiune au participat aproximativ o mie de persoane.

Protestatarii au ținut steaguri armenești și numeroase afișe cu inscripțiile „Artsakh” (Republica Nagorno-Karabah nerecunoscută), „Să ajutăm Armenia”, „Sancțiuni împotriva criminalilor”, „UE, sângele armenilor curge în conductele tale de gaz”. La miting au fost cântate cântece armenești.

La mitingul de protest, s-au strâns semnături pentru o petiție adresată Comisiei Europene și Consiliului UE, cu un apel la protejarea armenilor din Artsakh.

Uniunea Europeană trebuie să-și folosească toată influența pentru a asigura respectarea deplină a drepturilor tuturor armenilor din Artsakh, pentru a facilita întoarcerea refugiaților și pentru a preveni orice presiune asupra lor din partea Azerbaidjanului”, a declarat Aravik, un participant la miting, cetățean francez de origine armeană.

Activiștii care au vorbit la miting au cerut Comisiei Europene să oprească dezvoltarea unui parteneriat extins cu Azerbaidjan în domeniul gazelor și să impună sancțiuni împotriva Baku. Potrivit organizatorilor mitingului, la Bruxelles s-au adunat armeni din Belgia, Franța, Germania, Olanda, Spania și Italia. Mitingul a fost permis de autoritățile locale și s-a desfășurat fără incidente, sub supravegherea poliției. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite