Franţa: Baku nu a acceptat o misiune ONU decât după exodul armenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Franţa a criticat sâmbătă faptul că Azerbaidjanul nu a fost de acord cu o misiune a Naţiunilor Unite în Nagorno-Karabah decât după exodul a peste 100.000 de armeni, relatează AFP.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a indicat vineri că guvernul Azerbaidjanului şi Organizaţia Naţiunilor Unite au convenit să trimită o misiune în acest weekend pentru a evalua în principal nevoile umanitare, o premieră „în aproximativ 30 de ani”, notează Agerpres. 

„Franţa ia notă de anunţul Naţiunilor Unite privind trimiterea unei misiuni de evaluare umanitară în Nagorno-Karabah”, a indicat Ministerul Afacerilor Externe francez.

„Ea constată că Azerbaidjanul nu a fost de acord să autorizeze acest acces limitat decât după ce 100.000 de armeni din Nagorno-Karabah au fost constrânşi să fugă în Armenia, sub privirea complice a Rusiei”, a adăugat ministerul.

Regiunea separatistă Nagorno-Karabah a fost aproape în întregime părăsită de locuitorii săi sâmbătă, după victoria fulgeratoare a Baku, cu peste 100.000 de persoane care au fugit în Armenia de teama represaliilor din partea Azerbaidjanului.

Enclava a decretat joi dizolvarea spectaculoasă „a tuturor instituţiilor guvernamentale (...) la 1 ianuarie 2024”, un anunţ istoric care marchează sfârşitul existenţei „Republicii Nagorno-Karabah” autoproclamate în urmă cu mai bine de trei decenii.

Quai d'Orsay a subliniat sâmbătă că Franţa îşi reafirmă „angajamentul de a sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Armeniei, unde aceste populaţii şi-au găsit refugiu”.

Săptămâna aceasta, Parisul a anunţat un ajutor suplimentar care creşte la 12,5 milioane de euro sprijinul acordat refugiaţilor şi persoanelor strămutate în Armenia şi Nagorno-Karabah de la începutul anului.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite