Armenia lansează o procedură în vederea unei recunoaşteri a independenţei Nagorno-Karabah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armenia a lansat joi o procedură în vederea unei eventuale recunoaşteri a independenţei NagornO-Karabah, o regiune disputată de Baku şi Erevan, în care confruntări violente s-au soldat la începutul lui aprilie cu cel puţin 110 morţi, relatează AFP.

Guvernul armean a examinat joi un proiect de lege cu privire la recunoaşterea Nagorno-Karabah ca stat independent, un text propus de către deputaţi din opoziţie, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Guvernul a apreciat că Armenia "va lua o decizie în funcţie de evoluţia situaţiei" în această regiune separatistă cu populaţie majoritar armeană care s-a desprins, dar care este recunoscută în continuare ca făcând parte din Azerbaidjan.

"Dacă Azerbaidjanul lansează o nouă agresiune militară, recunoaşterea independenţei Nagorno-Karabah se va afla pe agenda" autorităţilor armene, a precizat un adjunct al ministrului armean de Externe, Chavarch Kotcharian, citat în comunicat.

Diplomaţia azeră a catalogat imediat această iniţiativă drept o "insultă suplimentară la adresa procesului de negociere" a statutului acestei regiuni disputate.

Cel puţin 110 persoane, civili şi militari din ambele tabere, au fost ucise la începutul lui aprilie în confruntări în Nagorno-Karabah.

Un armistiţiu a fost semnat la Moscova între beligeranţi, însă confruntări sporadice continuă să aibă loc de-a lungul liniei de demarcaţie.

Acestea au fost cele mai grave violenţe de la armistiţiul din 1994, în urma unui război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, în principal azeri.

Niciun tratat de pace nu a fost semnat de către Azerbaidjan şi Armenia cu privire la Nagorno-Karabah.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite