Armenia a semnat un contract pentru achiziţionarea de puşti de precizie cu Franţa

0
Publicat:

Armenia a semnat vineri un contract pentru achiziţionarea de puşti de precizie cu compania franceză PGM, precum şi o scrisoare de intenţie pentru pregătirea ofiţerilor armeni, în momentul în care Erevanul încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Moscova.

Armnia își dotează armata FOTO: profimedia
Armnia își dotează armata FOTO: profimedia

"Armenia a adoptat ideea modernizării armatei, vom folosi propriile mijloace şi ajutorul statelor partenere, este vorba de a putea folosi toate instrumentele păcii pentru a ne apăra graniţele", a declarat ministrul armean al apărării Souren Papikian, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul francez al armelor, Sébastien Lecornu, scrie Agerpres.

Valoarea acestei achiziţii nu a fost precizată.

Franţa s-a angajat, de asemenea, să antreneze cinci militari armeni la Academia Militară Saint-Cyr Coëtquidan şi şi-a oferit sprijinul pentru pregătirea de subofiţeri.

Ministrul francez a confirmat că Parisul va trimite un consilier militar specializat în apărarea sol-aer pentru a ajuta Armenia să se protejeze "de posibile lovituri ale potenţialilor agresori" împotriva civililor.

Armenia "se îndreaptă către parteneri care sunt cu adevărat furnizori de securitate", a adăugat el în timpul conferinţei de presă, ca răspuns la o întrebare privind slăbirea legăturilor dintre Erevan şi Moscova, aliatul său istoric.

Armenia a început un proces de reformare a forţelor sale armate create după doctrina şi standardele sovietice.

Cooperarea cu Franţa, care datează după războiul din 2020 pierdut de Armenia împotriva Azerbaidjanului, a intrat în "faza sa practică" şi este "deja de natura sistemică şi pe scară largă", potrivit ministrului Papikian.

Parisul se teme de o nouă escaladare militară cu Azerbaidjanul, rivalul istoric al Erevanului în această regiunea a Caucazului.

Franţa şi Armenia au semnat în toamna anului trecut o scrisoare de intenţie în materie de apărare antiaeriană, care include achiziţionarea a trei radare Ground Master (GM200) de la Thales, ce permit detectarea unei aeronave inamice la o distanţă de 250 km, şi binocluri cu vedere nocturnă, fabricate de Safran şi livrate joi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite