Armata ucraineană anunţă că s-a retras de pe o poziţie la sud de Avdiivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană a anunţat vineri că s-a retras de pe o poziţie la sud de Avdiivka, localitate din estul Ucrainei unde situaţia s-a degradat considerabil în ultimele zile. Atacurile forţelor ruse s-au intensificat şi Ucraina ar putea fi nevoită să o abandoneze, transmite AFP

„Am ocupat această poziţie atât timp cât ea ne permitea să descurajăm şi să distrugem eficace inamicul. Decizia de retragere a fost luată pentru a economisi personal şi a ameliora situaţia operaţională”, a scris pe Telegram generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă.

El a dat asigurări că retragerea de pe această poziţie fortificată s-a desfăşurat „cu pierderi minore”, scrie Agerpres.

„În alte zone ameninţate, dacă va fi necesar, trupele vor face de asemenea manevre spre noi poziţii pregătite pentru a continua să (...) ţinem acest oraş”, a adăugat el.

Mai târziu în cursul zilei, Tarnavski a transmis că aveau loc „lupte intense' în oraş, unde „inamicul continuă să atace din mai multe direcţii simultan”. El a dat însă asigurări că sunt trimise în continuare întăriri şi muniţii suplimentare trupelor ucrainene care apără orașul.

„Situaţia este critică”, a declarat vineri la televiziune purtătorul de cuvânt al brigăzii a 3-a de asalt ucrainene, Oleksandr Borodin, o unitate trimisă în ultimele zile pentru a întări apărarea Avdiivka, şi care a luptat şi la Bahmut.

„Acolo (la Bahmut - n.red.) era dificil, acum este extrem de dificil”, a spus el. Joi, această brigadă descrisese situaţia de pe teren drept de „infern”

Joi, preşedintele Volodimir Zelenski promisese că va face 'tot ceea ce este posibil' pentru a salva trupele aflate în dificultate pe frontul estic, în special la Avdiivka.

Casa Albă a avertizat, la rândul său, că 'Avdiivka riscă să cadă sub control rus', chiar în timp ce ajutorul militar promis de administraţie este blocat de republicani.

Avdiivka este astăzi în mare parte distrusă, însă, potrivit autorităţilor locale, în oraş se mai află în jur de 900 de civili. Moscova speră că, prin capturarea localităţii, va face mai dificile bombardamentele ucrainene ce vizează Doneţkul.

În acest context tensionat, Zelenski a început vineri un turneu european pentru a obţine continuarea ajutorului occidental.

El a semnat la Berlin cu Olaf Scholz un acord de securitate calificat drept „istoric” de cancelarul german, şi este aşteptat mai târziu la Paris pentru un acord similar cu Franţa. Sâmbătă, el va participa la Conferinţa pe teme de securitate de la Munchen, unde se va întâlni cu vicepreşedinta americană Kamala Harris.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite