Armata ucraineană a recucerit un sat de pe frontul din est în cadrul unei „operațiuni-fulger”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul contraofensivei sale pe mai multe fronturi, forțele ucrainene au recucerit un sat din estul țării după lupte intense cu trupele ruse, potrivit anunțului făcut vineri de Statul Major.

Ucrainenii desfășoară din iunie o contraofensivă pe trei fronturi FOTO EPA-EFE
Ucrainenii desfășoară din iunie o contraofensivă pe trei fronturi FOTO EPA-EFE

Satul Andriivka - situat la aproximativ 10 kilometri sud de orașul ocupat Bahmut, în estul regiunii Donețk - este cea mai recentă victorie a Kievului în cadrul unei contraofensive care a înregistrat câștiguri lente, dar constante de la începutul ei, în iunie, relatează Associated Press.

Anunțul de recucerire a localității Andriivka a fost făcut vineri dimineața de Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

În raportul zilnic publicat pe Facebook, acesta a transmis că "forţele de apărare au repurtat un succes parţial în zona Klişcivka în timpul operaţiunilor ofensive. În cursul asaltului, au eliberat Andriivka, în regiunea Doneţk" şi "au provocat inamicului pierderi semnificative de efective şi echipamente".

Brigada a 3-a de asalt a declarat că a capturat satul după ce a înconjurat garnizoana rusă din Andriivka în ceea ce a descris ca fiind o „operațiune-fulger”; aceasta a fost distrusă în două zile. Membrii acestei brigade au descris capturarea Andriivka ca fiind o străpungere pe flancul sudic al Bahmut și "cheia succesului în toate direcțiile ulterioare".

Cu doar câteva ore înainte de a confirma recucerirea acestui sat din est, vineri dimineața, brigada dezmințea ceea ce considera o declarație prematură în acest sens a ministrului adjunct al apărării Hanna Maliar.

„Declaraţia referitoare la cucerirea Andriivka este falsă şi prematură. În zonele Klişciivka şi Andriivka au loc lupte importante şi intense", spunea joi brigada a treia de asalt, adăugând chiar că „astfel de declaraţii pot fi dăunătoare, pun în pericol viaţa personalului şi afectează executarea misiunilor de luptă”.

„A fost dificil și situația de ieri s-a schimbat foarte dinamic de mai multe ori", a declarat Maliar.

Luptele din Bahmut au marcat cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie a războiului pe care au câștigat-o în final în luna mai acestui an forțele rusești în frunte cu mercenarii companiei militare private Wagner.

De atunci forțele ucrainene au încercat să înconjoare orașul dinspre sud și nord, câștigând teren metru cu metru în ultimele trei luni.

Andriivka este situată între așezările Kurdiumivka și înălțimile Klișcivka din regiunea Donețk, unde luptele au fost deosebit de intense. Statul Major General al Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au provocat, de asemenea, pierderi grele trupelor rusești în cadrul ofensivei sale în satul Klișcivka din vecinătate.

Maliar a declarat că Ucraina a recâștigat 50 de kilometri pătrați de teren în jurul Bahmut de la începutul contraofensivei, în iunie.

Rușii lansează între 4000 și 5000 de atacuri pe săptămână

Ocupanții ruși se află în defensivă de-a lungul teritoriilor din partea sudică a frontului, spre deosebire de cea estică, dar lansează atacuri intense asupra Forțelor de Apărare ale Ucrainei, încercând să recupereze pozițiile pe care le-au pierdut, a informat joi la televiziunea ucraineană viceministrul apărării Hanna Maliar.

Maliar a raportat că rușii desfășoară o ofensivă în est pe fronturile Kupiansk, Lîman, Avdiivka și Marinka.

„Sudul este frontul principal al ofensivei noastre, iar rușii mențin apărarea în toată regiunea sudică. Înseamnă că noi avansăm acolo, iar ei mențin apărarea.

Chiar dacă pare că știrile sunt similare în fiecare zi, în realitate situația este foarte dinamică. Dacă rușii mențin apărarea, asta nu înseamnă că doar se apără, ci că acolo se duc lupte foarte active. Rușii folosesc sute de mii de proiectile și lansează mii de atacuri în fiecare zi. Sunt 4.000-5.000 de atacuri pe săptămână.

Rușii nu vor să cedeze așezările eliberate. Vorbind despre Robotîne, avem în continuare de protejat pozițiile pe care le-am obținut ... deoarece ei [rușii - n.r.] vor să recupereze pozițiile pe care le-au pierdut."

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite