Armata SUA a oferit un tort unei italience pentru a-l înlocui pe cel furat acum 77 de ani, în al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto U.S Army
Foto U.S Army

Soldaţii americani i-au oferit un tort unei italience, de ziua ei, pentru a-l suplini pe cel furat de predecesorii lor, acum 77 de ani, în al Doilea Război Mondial.

Meri Mion, acum în vârstă de 90 de ani, avea 13 ani când soldaţii americani i-au furat tortul, chiar de ziua ei, în timp ce prăjitura se răcea pe pervazul ferestrei casei sale din San Pietro, relatează The Guardian.

Era în ajunul zilei de naştere a lui Meri Mion, când trupele americane au ajuns în satul ei San Pietro, lângă Vicenza, în nordul Italiei, pentru a lupta împotriva soldaţilor germani.

În timpul bătăliei, familia ei şi-a petrecut noaptea în pod, ieşind a doua zi după ce soldaţii germani s-au retras.

Mama lui Mion a început apoi să coacă un tort pentru ziua de naştere a ficei sale, lăsând-ul să se răcească pe pervazul unei fereastre deschise, doar că acesta avea să fie furat de soldaţii americani, probabil înfometaţi.

Emoţionată, Mion, care împlineşte 90 de ani vineri, a primit o prăjitură în dar de la soldaţii din garnizoana armatei americane din Italia în timpul unei ceremonii la Giardini Salvi din Vicenza, joi.

Ea a spus că nu se aştepta la tort, deşi şi-a amintit în mod clar momentul în care cel copt pentru cea de-a 13-a aniversare a „dispărut”.

„Am fost surprinsă”, a declarat ea pentru ziarul local Il Giornale di Vicenza.

„Dar apoi mi-am dat seama că soldaţii americani l-au luat şi am fost fericită. A fost un final bun.”

Tortul mare cu cremă de căpşuni, ornat , ce semăna un coş cu ouă de Paşte, a fost inmânt de sergentul Peter Wallis şi colegul Matthew Gomlak, comandantul garnizoanei, în cadrul unei ceremonii la care au participat militari italieni şi americani, oficiali locali dar şi localnici.

Soldaţii americani i-au oferit un tort unei italience

Foto U.S. Army

Gomlak a amintit de luptele dintre armata americană şi forţele germane din zona Vicenza în 1945, în timpul cărora 19 soldaţi americani au fost ucişi şi despre cum localnicii le-au oferit soldaţilor pâine şi vin.

„Această primire călduroasă din partea locuitorilor din Vicenza continuă şi astăzi”, a spus el.

Mion a spus că va împărţi tortul cu cei dragi, pentru a marca împlinirea a 90 de ani. „Voi mânca tortul cu toată familia mea, amintindu-mi de o zi minunată pe care nu o voi uita niciodată.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite