Armata lui Putin, incapabilă să distrugă un cap de pod al ucrainenilor. Trei avioane Su-34 au fost doborâte într-o singură zi

0
Publicat:

Armata lui Putin nu a fost în stare să distrugă un cap de pod stabilit de ucraineni peste râul Nipru, după ce trei dintre aeronavele sale de luptă au fost doborâte într-o singură zi, relatează The Telegraph.

Avion Su-34
Rusia nu a reușit să își asigure superioritatea aeriană. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Ministerul britanic al Apărării a transmis că, după ce a pierdut trei avioane de luptă Su-34 pe 22 decembrie, forțele aeriene ruse au renunțat la atacurile asupra capului de pod, aflat la peste 30 de kilometri în amonte de orașul Herson.

Pușcașii marini ucraineni s-au agățat de o bucată din teritoriul de pe malul stâng al râului Nipru, aflat sub controlul Rusiei.

Pușcașii marini răniți au afirmat în urmă cu o lună pentru New York Times că staul Krinki era distrus de atacurile constante ale Rusiei, însă comandanții militari ucraineni au spus că este important din punct de vedere strategic. 

Forța aeriană a Rusiei, net superioară, a fost invocată ca motiv principal care a dus la eșecul contraofensivei ucrainene din anul 2023, însă Ministerul britanic al Apărării a precizat că Rusia nu a reușit să își asigure superioritatea aeriană. 

Incapacitatea Rusiei de a obține superioritatea aeriană în primele etape ale războiului dintre Rusia și Ucraina continuă să compromită operațiunile zilnice", a declarat Ministerul. 

Ucraina a cerut Alianței Nord-Atlantice să trimită avioane de luptă F-16 pentru a obține superioritatea aeriană, însă se pare că livrarea acestora va fi amânată.  

Avioanele F-16 sunt echipate cu avionică și radare mai moderne și sunt proiectate pentru a lansa armele standard NATO pe care Ucraina le-a folosit cu avioanele sale mai vechi din era sovietică. Piloții Kievului vor putea opera de la distanțe mai mari, eliminând mai ușor ținte rusești de la sol și ținând la distanță avioanele rusești. 

Danemarca a anunțat recent că va livra avioane F-16 către Ucraina „în al doilea trimestru din 2024”.

Conform calendarului actual, donaţia ar trebui să fie livrată în al doilea trimestru al anului 2024", a indicat Ministerul danez al Apărării într-un comunicat de presă remis AFP, conform Agerpres. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite