„Armata de drone” a Ucrainei, cifre-record de lovituri asupra țintelor rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Armata de drone” a Ucrainei lovește forțele rusești într-un ritm fără precedent, înregistrând săptămâna trecută cifre record, a declarat un oficial ucrainean, citat de Insider.

Operatori ucraineni de drone pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Operatori ucraineni de drone pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Între 30 octombrie și 6 noiembrie, dronele ucrainene au revendicat lovirea unui număr record de ținte rusești: 335. 

Cifrele au fost prezentate de ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, într-o postare pe Telegram.

„Săptămâna trecută, soldații noștri au lovit 335 de poziții fortificate rusești: un record absolut", a scris el pe platforma X.

El a prezentat o defalcare a succeselor revendicate de armata ucraineană.

La fel ca toate cifrele privind pierderile rusești ale Kievului, acestea nu pot fi verificate.

Oficialii occidentali au oferit uneori statistici care diferă de cele ale Ucrainei, deși afirmațiile celei din urmă cu privire la distrugerea unor echipamente individuale sau a unor grupuri de echipamente pot fi adesea confirmate.

Potrivit oficialului ucrainean, în săptămâna record, au fost distruse și 36 de tancuri, 83 de  blindate, 18 sisteme de artilerie autopropulsate și 72 de camioane.

Fedorov a publicat săptămânal informații privind atacurile cu drone ucrainene. Potrivit datelor postate de el, dronele ucrainene au lovit în săptămâna precedentă (23-30 octombrie) 65 de obuziere, 42 de tancuri și 14 sisteme de artilerie autopropulsate,

De la începutul războiului, Ucraina a dezvoltat și utilizat pe scară largă diferite tipuri de drone pentru a-i elimina pe soldați ruși, a distruge tancuri rusești în valoare de milioane de euro și a avaria nave.

Cu toate acestea, Ucraina mai are încă un drum lung de parcurs până când va putea ajunge din urmă Rusia, au declarat anterior analiști militari pentru Insider.

Melissa Haring, cercetător senior la Atlantic Council, tocmai se întorsese dintr-o călătorie pe frontul din Ucraina când a vorbit cu Insider la sfârșitul lunii octombrie. Ea a evidențiat lipsa piloților pentru drone, dar și a unor drone sofisticate și calitatea slabă a echipamentului ucrainean.

„Sunt de proastă calitate. Sunt produse în fabrici chinezești și nu există niciun fel de atenție la detalii. Le lipsesc piese. Sunt stricate când ajung la destinație”, a relatat ea.

Totuși, Ucraina încearcă să schimbe această situație, îndepărtându-se de China, cel mai mare producător de drone din lume, și intensificându-și propria producție internă, după cum declara Fedorov în septembrie, citat de Associated Press.

Rusia, la rândul său, fabrică drone cu motoare procurate de la gigantul chinez de comerț electronic AliExpress, a afirmat recent un oficial ucrainean, și folosește drone explozive mai mari de fabricație iraniană Shahed-136, care au ajutat forțele sale să mențină ritmul atacurilor asupra Ucrainei.

Forțele ruse au folosit, de asemenea, drone Lancet, muniții care s-au dovedit eficiente în tocirea contraofensivei Ucrainei, după cum a raportat anterior Insider.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite