Apărarea aeriană ucraineană a doborât trei rachete hipersonice lansate de Rusia

0
Publicat:

Rusia a lansat joi trei rachete hipersonice în direcţia Kievului şi a vestului Ucrainei, dintre care cel puţin una a fost doborâtă, au anunţat forţele aeriene ucrainene, o nouă fază a întăririi atacurilor aeriene ale Moscovei, notează AFP, scrie Agerpres.

Rachetă rusească FOTO: Profimedia (Arhivă)
Rachetă rusească FOTO: Profimedia (Arhivă)

Aceste tiruri au avut loc în ziua anualei conferinţe de presă a preşedintelui Vladimir Putin la Moscova, în cursul căreia a afirmat încă o dată că Moscova îşi va duce războiul până la capăt.

Potrivit informațiilor actuale nu fost raportate victime sau pagube.

Forţele aeriene au precizat că aceste rachete balistice Kinjal au fost lansate în direcţia Kievului şi a oraşului Starokosteantîniv (regiunea Hmelnîţkîi, vest), unde există un aerodrom military, notează Agerpres.

Una a fost distrusă în regiunea Kievului, a adăugat aviaţia militară. După-amiaza, jurnalişti ai agenţiei France Presse au auzit mai multe explozii în capitală, la scurt timp după ce a fost declanşată o alertă aeriană.

Forţele aeriene nu au comunicat în mesajul lor dacă celelalte rachete şi-au atins ţinta ori au fost doborâte. Însă purtătorul de cuvânt al acestora, Iuri Ignat, indicase anterior că o rachetă „a lovit regiunea Hmelnîţkîi”, fără a detalia dacă a fost atinsă zona bazei militare Starokosteantîniv.

De la începutul invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, Rusia vizează în mod constant această bază, situată la câteva sute de kilometri de linia frontului.

Cel mai puternic atac datează din august anul trecut, când forţele ruse au lansat trei valuri de lovituri folosind drone explozive, rachete Kalibr şi Kinjal, potrivit presei. Autorităţile ucrainene au informat că majoritatea acestor proiectile au fost doborâte.

Rachetele hipersonice, dificil de doborât, au fost lansate de pe avioane de vânătoare Mig-31, tip de avion des folosit pentru acest tip de atac.

Forţele aeriene au precizat joi că au trecut "doar zece minute" între declanşarea alertei aeriene şi sosirea rachetelor în centrul Ucrainei.

La Kiev, această alertă a fost declanşată joi de patru ori, o premieră după mai multe luni în capitală.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra Kievului în ultimele zile.

Miercuri, 53 de persoane au fost rănite în capitală de o ploaie de resturi de la rachetele ruseşti doborâte în zbor şi care au lovit inclusiv un spital de pediatrie, cel mai grav bilanţ din ultimele luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite