Angela Merkel tatonează o eventuală alianţă guvernamentală cu Verzii

0
0
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Conservatorii germani, cu Angela Merkel în frunte, au început joi discuţii de tatonare cu Verzii, în vederea constituirii unei eventuale alianţe guvernamentale, o ipoteză văzută cu scepticism în ambele tabere, relatează AFP.

Conservatorii CDU/CSU, conduşi de Merkel, au acumulat 41,5% din sufragii în alegerile legislative din 22 septembrie, ratând cu puţin majoritatea absolută, însă aliatul lor din coaliţia în exerciţiu, Partidul Liberal (FDP), nu a atins pragul de 5% pentru a intra în Bundestag. Prin urmare, CDU/CSU trebuie să găsească un nou partener guvernamental în Verzi, slăbiţi după un scor dezamăgitor de puţin peste 8%, sau Partidul Social-Democrat (SPD, 25,7%).

CDU/CSU şi SPD au guvernat împreună, deja, în perioada 2005-2009, când Merkel a exercitat primul mandat de cancelar cu ajutorul unei "mari coaliţii".

"Vom efectua toate negocierile în mod serios", a dat asigurări cancelarul marţi, menţionând în faţa grupului parlamentar al CDU/CSU un prim contact cu Verzii.

O largă majoritate a germanilor se aşteaptă ca negocierile să conducă la formarea unei coaliţii CDU/CSU-SPD (79%) şi aproape jumătate (46%) o doresc, în timp ce aceste cifre sunt de 9% şi, respectiv, 22% referitor la Verzi, potrivit unui sondaj difuzat marţi de postul de ştiri N24.

"Şansele de a vedea o coaliţie cu Verzii au devenit, în ultimele zile, din «teoretice» «posibile»", a declarat pentru săptămânalul Der Spiegel ministrul în exerciţiu al Ecologiei, conservatorul Peter Altmaier.

Dar, cu toate că Angela Merkel a decis în martie 2011 să suspende programului nuclear german, conservatorii şi ecologiştii continuă să aibă poziţii ce par foarte dificil de conciliat.

CDU are "poziţii foarte diferite de ale noastre în privinţa politicilor de luptă împotriva încălzirii climatice sau (unei) societăţi deschise", a enumerat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, Katrin Göring-Eckardt, prima pe lista ecologiştilor la alegeri, proaspăt aleasă copreşedintă a grupului parlamentar şi delegată, alături de alţi şapte colegi, să participe la întâlnirea cu conservatorii.

Ea a menţionat, de asemenea, politicile în domeniile familiei şi educaţiei, alte două teme divergente.

Verzii se opun categoric primei acordate recent femeilor casnice la îndemnul CSU, aripa bavareză şi conservatoare a CDU.

Însă, "pentru CDU, interesul (faţă de o asemenea alianţă) este evident. Guvernarea cu Verzii de 8% va fi mult mai plăcută decât cu un SDP de 26%", scria un editorialist pe site-ul Der Spiegel.

De asemenea, întreţinerea ipotezei unui posibil acord cu Verzii îi permite CDU să menţină presiunea asupra SPD şi să-l împiedice să ceară prea multe în cursul unor eventuale negocieri.

CDU şi SPD au început deja discuţii de tatonare pe 4 octombrie, care vor continua luni.

În plus, un eventual pact ar trebui aprobat de către aderenţii la SPD, ostili în mare parte unei "mari coaliţii", potrivit sondajelor.

Prin urmare, pentru Merkel, Verzii reprezintă o soluţie alternativă.

În opinia lui Jakob Augstein, un editorialist foarte cunoscut în Germania, discuţiile de joi ar putea "să conducă la un acord total diferit" faţă de ceea ce s-a văzut vreodată în politica germană, care ar contribui la "sfârşitul Verzilor".
 

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite