ANALIZĂ Coerenţa internă a USL e supraestimată. PSD şi PNL nu au lucrat bine împreună în trecut. Alegerile parlamentare, cea mai grea încercare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USL
USL

Mulţi observatori supraestimează coerenţa internă a alianţei PSD si PNL sub umbrela USL. Aceste două formaţiuni politice nu au lucrat bine împreună în trecut şi există multe conflicte între liderii lor, avertizează profesorul Paul E. Sum, profesor asociat al Universităţii North Dakota (SUA).

„Cum alegerile parlamemntare din toamna anului 2012 se apropie, presiunea pentru liderii din ambele părţi de a se remarca ca independenţi şi stăpâni pe situaţie va fi irezistibilă. În plus, PDL poate că este căzut dar nu e în afara jocului. Ei (PDL-iştii) vor folosi orice ocazie în campania electorală şi se pot afla în poziţia de a discredita USL având în vedere recentele reacţii internaţionale", mai spune Sum într-un interviu acordat EUROPP (Politici şi Politică Europeană), blog al London School of Economics. Întrebat cum vede România peste cinci ani, Paul Sum susţine că pe termen scurt nu e foarte optimist. Apreciază că acţiuni ale noii puteri de la Bucureşti de genul celor criticate de UE au pus o presiune internaţională intensă în urma căreia Guvernul Ponta va fi mai prudent.

„În afară de presiunea UE, FMI a jucat un rol-cheie prin amânarea vizitei experţilor săi până după referendum", a mai spus Sum.

Analistul apreciază că UE ar trebui să facă mai mult, doar că nu are pârghiile necesare. „Pentru mulţi români, promisiunea de membru al UE a însemnat că un actor extern ar deveni o forţă de stabilizare împotriva derapajelor de la democraţie. Părerea mea este că UE a avut un impact pozitiv asupra acestui proces până acum. Prin declaraţiile şi monitorizarea UE, oficialii europeni au atenuat, ceea ce ar fi putut să devină un atac şi mai dur la structurile democratice ale României", spune Paul Sum.

„Dincolo de declaraţiile de condamnare şi de monitorizare continuă,  nu cred că ne mai putem aştepta ca UE să mai poată să facă mai mult. Mulţi observatori au sugerat că UE ar trebui să intervină rapid şi decisiv atunci când statele membre intră în situaţii de criză, indiferent dacă este o criză constituţională în România, sau una economică precum cea din Grecia. Cu toate acestea, instituţiile europene nu au o astfel de putere şi îndrăznesc să spun că ar strâni proteste în cazul în care ar fi încercat să intervină într-un mod mai dur", mai spune analistul.

Paul Sum este professor asociat al University of North Dakota. Cercetările sale vizează diferenţele naţionale ce ţin de cultura politică şi mobilizarea cetăţenilor în special în contextual democratizării. Domeniul său de expertiză este Europa Centrală şi de Est şi menţine o relaţie specială cu România. A lucrat, printre altele, cu Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională, Banca Mondială, Consiliul Europei, OSCE, Democracy Internaţional, National Democratic Institute. Este preşedintele Societăţii pentru Studii Româneşti al Asociaţiei Americane de Ştiinte Politice.

SURSA: Paul Sum. (2012) 5 minutes with Paul Sum on the political situation in Romania: "Romanians not only lack confidence in their governing institutions, many hold disdain for them." LSE EUROPP Blog http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2012/08/01/5-minutes-with-paul-sum-romania/1 August 2012.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite