Analiză BBC: Va exista un Polexit? Tensiunile recente dintre Varşovia şi Bruxelles alimentează temerile unei ieşiri a Poloniei din blocul comunitar european

0
0
FOTO BBC / Getty Images
FOTO BBC / Getty Images

Tonul disputelor dintre Polonia şi Bruxelles a urcat săptămâna aceasta până la un nivel îngrijorător. Într-un gest fără precedent, premierul polonez Mateusz Morawiecki a contestat vehement chiar unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene, ceea ce a dus la o escaladare serioasă a tensiunilor dintre guvernul său şi UE şi a alimentat totodată îngrijorările că Polonia se îndreaptă către uşa de ieşire din UE.

 Este ceea ce a primit denumirea de „Polexit”, după modelul „Brexit”.

Franţa spune că o astfel de ieşire este acum un „risc de facto”, se arată într-o analiză BBC. Vineri seara, miniştrii de externe francez şi german au făcut reproşuri Poloniei, spunând că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă şi necondiţionată la valorile şi regulile comune”, iar acesta nu este „un simplu angajament moral”, ci şi „un angajament juridic”.

Comisia Europeană a avertizat, la rândul său, că îşi va folosi toate prerogativele împotriva Poloniei. „Prioritatea noastră cea mai mare este să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor polonezi sunt protejate şi că aceştia se bucură de beneficiile acordate de apartenenţa la Uniunea Europeană”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

    Toate aceste declaraţii vin după ce Tribunalul Constituţional al Poloniei a decis, joi, că articole-cheie ale principalelor tratate europene sunt incompatibile cu legislaţia poloneză. Curtea a respins, de fapt, principiul conform căruia legislaţia UE are întâietate asupra legislaţiei naţionale în anumite domenii juridice.

„Practic, această hotărâre introduce aspecte ale unui Polexit juridic, deoarece va agrava problema cooperării judiciare între instanţele poloneze şi cele europene, în special în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a hotărârilor”, a declarat pentru BBC Patryk Wachowiec, cercetător la Centrul Bingham pentru Statul de Drept. „Cred că polonezii încearcă să-şi protejeze schimbările pe care le-au făcut în sistemul judiciar”, a spus expertul.

În opinia lui Wachowiec, premierul polonez vrea să contracareze hotărârile pronunţate de instanţa supremă a UE în ultimii şase ani împotriva Varşoviei. Aceste decizii au condamnat schimbările radicale pe care guvernul conservator le-a operat în sistemul judiciar al ţării. În acelaşi timp, Mateusz Morawiecki încearcă să-i împiedice pe judecătorii polonezi să se prevaleze de legislaţia UE pentru a contesta statutul colegilor lor care au fost numiţi în urma modificărilor aduse în domeniul justiţiei.

   Comisia Europeană afirmă că „reforma” sistemului judiciar polonez a subminat, de fapt, independenţa justiţiei şi a deschis posibilitatea unei influenţe a politicului.

Donald Tusk: „Operaţiune planificată de a scoate Polonia din Europa”

Tribunalul Constituţional a fost prima ţintă a reformei partidului polonez Lege şi Justiţie (PiS), după preluarea puterii. În prezent, curtea constituţională este dominată de judecători simpatizanţi ai partidului, dintre care unul a fost numit ilegal, potrivit Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Atât premierul Morawiecki, cât şi cel mai puternic politician polonez, preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, neagă că Polonia ar cocheta cu ideea ieşirii din UE. Ei acuză opoziţia că răspândeşte ştiri false pentru a speria un electorat care susţine în proporţie covârşitoare aderarea la UE, chiar dacă tot mai mulţi polonezi spun de-acum că sunt îngrijoraţi de o pierdere a suveranităţii în favoarea UE. Ei recunosc că aderarea la UE a oferit Poloniei acces la miliarde de euro care au transformat vizibil peisajul ţării, dincolo de accesul la piaţa unică.

   Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European şi în prezent şeful celui mai mare grup de opoziţie din Polonia, Coaliţia Civică, i-a îndemnat pe polonezi să protesteze la un miting convocat pentru duminică la Varşovia. „Operaţiunea planificată de Jaroslaw Kaczynski pentru a scoate Polonia din Europa a început cu toată viteza. Dacă rămânem inactivi, nimic nu-l va opri”, a declarat el într-o înregistrare video postată pe Twitter.

Apropiaţii lui Kaczynski  vorbesc despre „dictatura” Bruxelles-ului

Dacă liderii Poloniei sunt categorici în a spune că nu doresc un „Polexit”, se pune întrebarea de ce doi dintre apropiaţii lui Kaczynski, Marek Suski şi Ryszard Terlecki, alimentează prin discursurile lor sentimentele antieuropene, notează BBC.

Luna trecută, Marek Suski vorbea despre lupta împotriva „ocupantului de la Bruxelles”, iar Ryszard Terlecki a declarat că Regatul Unit a demonstrat că „dictatura birocraţiei de la Bruxelles” poate fi învinsă prin părăsirea blocului european. Terlecki, care este şeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ PiS, insistă că Polonia doreşte să rămână în UE, dar spune că va trebui să se caute „soluţii drastice”, dacă nu se va rezolva conflictul cu Bruxelles-ul.

   Poate că partidul pregăteşte terenul pentru o eventuală ieşire, odată ce Polonia va trebui să plătească la bugetul UE mai mulţi bani decât ia. Poate că joacă dur pentru a încerca să obţină cel mai bun compromis posibil cu Bruxelles-ul. Poate că este vorba de ambele, scrie BBC.

 „O capacană întinsă de Bruxelles”

Comisia Europeană nu a aprobat încă PNRR-ul Poloniei, în valoare de 57 de miliarde de euro, bani de care guvernul are nevoie pentru a-şi finanţa proiectele. Negocierile sunt încă în desfăşurare, iar unii sugerează că guvernul se foloseşte de decizia recentă a curţii constituţionale ca de o pârghie pentru a obţine avizarea planului de redresare. Hotărârea Tribunalului Constituţională nu intră în vigoare până când nu este publicată. Deşi guvernul este obligat prin lege să facă acest lucru, s-a mai întâmplat în trecut să nu publice hotărârile, menţionează BBC.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri