Amnesty avertizează asupra unei posibile catastrofe umanitare a migranţilor în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi Slovenia FOTO AP
Imigranţi Slovenia FOTO AP

Amnesty International (AI) avertizează că poate avea loc o catastrofă umanitară, dacă ţările de pe ruta migranţilor din Balcani nu oferă o soluţie la summitul convocat în acest weekend la Bruxelles pe tema gestionării crizei, relatează AP în pagina electronică.

Migranţii sunt în continuare nevoiţi să doarmă sub cerul liber, în drumul lor către Europa Occidentală, iar condiţiile urmează să devină şi mai aspre odată cu apropierea iernii, a denunţat sâmbătă, într-un comunicat, filiala AI în Slovenia.

Mini-summitul convocat duminică la Bruxelles este necesar să conducă la o soluţie, subliniază Amnesty.

Liderii "trebuie să nu plece de la altă reuniune fără un plan fezabil cu privire la cum să protejeze nevoile şi drepturile refugiaţilor", insistă organizaţia pentru apărarea drepturilor omului în comunicat.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la Bruxelles, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate.

Scopul reuniunii este să ajungă la "concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat".

Întâlnirea a fost convocată în contextul în care refugiaţi şi migranţi şi-au instalat tabere pe drumuri, în ţări din Balcanii de Vest, în condiţii de toamnă tot mai aspre, după ce Ungaria şi-a închis frontierele, provocând o reacţie în lanţ în alte state copleşite de aflux.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite