Ameninţările lui Erdogan şi-au atins scopul. Alegerile pentru primăria Istanbulului se vor repeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat care adună hârtie pentru reciclat trece prin faţa unui poster pe care apare preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi candidatul la primăria Istanbulului din partea partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AK) Binali Yildirim în Istanbul T

Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis luni repetarea alegerilor locale de la Istanbul, după ce a admis un apel făcut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan, informează cotidianul Hurriyet.

Formaţiunea preşedintelui Recept Erdogan, AKP şi partidul naţionalist MHP solicitaseră anularea rezultatului alegerilor din 31 martie şi repetarea acestora, după ce candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a fost ales primar la Istanbul. Cele două formaţiuni au făcut un apel în acest sens, susţinând că scrutinul a fost marcat de mai multe nereguli, iar candidatul lor, Binali Yildirim, ar fi fost dezavantajat.

AKP şi MHP au susţinut că 40.000 de alegători au participat la alegeri deşi nu aveau acest drept, iar numirea mai multor oficiali ai secţiilor de votare s-ar fi făcut neregulamentar. Diferenţa dintre Yildirim şi Imamoglu a fost de aproximativ 14.000 de voturi, iar acesta din urmă a preluat atribuţiile de primar al metropolei pe 17 aprilie.

 ”Alegerile de la Istanbul vor fi repetate”, s-a felicitat într-un mesaj postat pe Twitter reprezentantul AKP la YSK, Recep Ozel.

Hotărârea cu privire la anularea scrutinului şi organizarea unui nou vot a fost luată în urma unei reuniuni YSK, la Ankara, în care s-a examinat un ”recurs extraordinar” împotriva rezultatelor formulat de AKP în aprilie.

În aceste alegeri, candidatul mai multor partide de opoziţie, Ekrem Imamoglu, l-a învins pe cel al AKP, fostul premier Binali Yildirim, cu cel puţin 15.000 de voturi - un avans infim la scala megalopolisului turc.

AKP-ul lui Erdogan a pierdut, de asemenea, capitala, o lovitură care se explică prin furtuna economică ce zguduie ţara - prima recesiune din ultimii zece ani, o inflaţie de până la 20% şi o monedă care se prebuşeşte.

Însă, refuzând să-şi recunoască înfrângerea la Istanbul, Erdogan a denunţat ”nereguli masive”. AKP îi acuză pe şefii secţiilor de votare că au redus numărul voturilor obţinute de candidatul său.

Principalul partid din opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP, social-democrat), din care provine Ekrem Imamoglu, îl acuză pe Erdogan că ”nu ştie să piardă” şi că vrea să se agaţe prin toate mijloacele de istanbul, capitala economică şi demografică a ţării.

Sporind presiunea asupra YSK, Erdogan a îndemnat din nou, sâmbătă, la repetarea scrutinului la istanbul, îndemnând Autoritatea Electorală să ”uşureze conştiinţele concetăţenilor noştri”.

Agenţia oficială de presă din Turcia, Anadolu, relata, ieri,  că autorităţile au stabilit legături între o „organizaţie teroristă” şi responsabili ai unor birouri de vot care au participat la scrutinul municipal de la Istanbul, câştigat de opoziţie, potrivit AFP.

Alegerile municipale de la 31 martie s-au încheiat cu o spectaculoasă înfrângere electorală pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid, AKP (islamo-conservator), a pierdut Ankara şi Istanbul.

Însă refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, AKP a depus numeroase eforturi pentru a obţine invalidarea scrutinului, înaintând recursuri şi sesizând justiţia, care a deschis mai multe anchete în această săptămână şi a interogat peste 100 de responsabili ai birourilor de vot şi asistenţi.

Conform Anadolu, anchetatorii turci au stabilit că 43 dintre ei au avut contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, ţinta Ankarei, care îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Gülen, care locuieşte în SUA, neagă orice legătură cu puciul eşuat şi afirmă că el conduce o reţea paşnică de şcoli şi ONG-uri. Însă guvernul turc a calificat mişcarea sa drept „organizaţie teroristă”.

Conform Anadolu, 42 dintre „suspecţi” au avut în trecut un cont la Bank Asya, o bancă având legături cu mişcare predicatorului Gülen şi care şi-a pierdut licenţa după tentativa de puci. Ceilalţi doi sunt acuzaţi că au folosit o aplicaţie de mesagerie criptată folosită de susţinătorii lui Gülen, potrivit agenţiei de presă.

Apariţia acestei relatări survine în contextul în care Înaltul Comitet Electoral (YSK) urmează să se reunească începând de luni pentru a se pronunţa asupra unui recurs al partidului lui Erdogan prin care se cere anularea scrutinului municipal de la Istanbul.

Sâmbătă, Erdogan a cerut YSK să organizeze un nou scrutin, denunţând „nereguli şi abuzuri”.

Candidatul opoziţiei ieşit învingător la Istanbul, Ekrem Imamoglu, a calificat duminică drept „ridicole” acuzaţiile de nereguli ale AKP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite