Ambasadorul SUA la Budapesta: „Este cinic să ceri încetarea focului când nu este ţara ta cea care este ocupată de o armată străină invadatoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apelul guvernului ungar pentru încetarea focului în Ucraina vecină este "cinic", în timp ce mari zone din ţară sunt ocupate de forţele invadatoare ruse, a declarat miercuri ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, citat de agenţia de presă Reuters.

David Pressman Arhivă Adevărul
David Pressman Arhivă Adevărul

Reprezentantul Statelor Unite nu a menţionat numele prim-ministrului Viktor Orban, dar liderul ungar a cerut în repetate rânduri încetarea focului şi discuţii de pace - o acţiune despre care criticii spun că ar echivala cu predarea unor bucăţi din teritoriul Ucrainei către preşedintele rus Vladimir Putin.

"Când auzim politicieni pledând pentru linişte sub mascarada păcii, să fim foarte clari: un om poate face pacea astăzi. Dacă Putin încetează să lupte, războiul se încheie. Dacă Ucraina încetează lupta, Ucraina e terminată", a declarat Pressman într-un panel de discuţii la Budapesta, conform unei transcrieri a remarcilor sale publicate de către ambasada SUA.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns încă la o solicitare de a comenta declaraţiile, notează Reuters.

"Este cinic să ceri încetarea focului când nu este ţara ta cea care este ocupată în proporţie de aproape 20% de o armată străină invadatoare", a declarat el.

Remarcile lui Pressman au scos la iveală o ruptură tot mai mare între aliaţii NATO, mai notează Reuters. Orban, reales în 2022 pentru un al patrulea mandat consecutiv, a spus că a fi membru NATO este "vital" pentru Ungaria, dar că guvernul său nu ar trimite arme în Ucraina şi nici nu va distruge economic relaţiile cu Moscova.

Potrivit trimisului SUA, faptul că Ungaria blochează reuniuni la nivel înalt ale Comisiei NATO-Ucraina în legătură cu o dispută cu Ucraina despre tratamentul etnicilor maghiari de acolo este "de neconceput".

"Suntem tulburaţi de instrumentalizarea Alianţei NATO de către oficialii ungari pentru a aborda aceste preocupări bilaterale", a spus el.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite