Ambasadorul român la Londra desfiinţează remarcile lui Farage

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra
Dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra

Ambasadorul României la Londra a răspuns afirmaţiilor xenofobe ale europarlamentarului britanic Nigel Farage despre români, într-un articol publicat de ediţia engleză a cotidianului Huffington Post.

„Acum trei zile, un politician britanic a mărturisit într-un interviu radio, că ar fi foarte îngrijorat dacă ar avea vecini români. Ştiu că mulţi britanici au fost şocaţi de aceste remarci scandaloase, pentru că este greu de crezut că în secolul al XXI-lea, în Londra, o metropolă unde peste 100 de nationalităţi trăiesc în armonie, cineva ar putea exprima un astfel de credo politic“, consideră diplomatul român. 

Dr. Ion Jinga adaugă că remarcile lui Farage au fost condamnate de reprezentanţii clasei politice din Regatul Unit, dar şi de mass media. „Politicieni de rang înalt au denunţat afirmaţiile ca fiind nepotrivite şi ofensatoare şi dau dovadă de extremism şi ostilitate. The Sun a scris în ediţia de sâmbătă că declaraţiile liderului UKIP sunt rasism în stare pură“.

Ambasadorul Jinga menţionează că împrejurările l-au forţat pe Farage să îşi prezinte scuzele, care s-a justificat spunând că era extenuat. „Dar ulterior, la câteva ore după ce această persoană extenuată  s-a scuzat cu jumătate de gură, Farage a publicat un advertorial sfidător în publicaţia The Telegraph, asociind infracţionalitatea cu românii“, remarcă dr. Ion Jinga.

Oficialul român reaminteşte totodată că în ultimele 17 luni această campanie de învinovăţire a românilor şi atitudinea rasistă promvată de aces om a afectat reputaţia şi viaţa a mii de cetăţeni români din Marea Britanie. Britanicii au fost alertaţi permanent cu zvonuri îngrijorătoare despre acţiunile românilor în ţara lor, „deşi în vasta lor majoritate,românii sunt oameni muncitori, cinstiţi, dedicaţi, plătesc taxele şi contribuie la dezvoltarea acestei ţări. Cu respectul cuvenit compatrioţilor mei şi poporului britanic, a venit vremea ca această campanie să ia sfârşit“, a declarat ambasadorul României la Londra.

Contrazicând datele calomnioase publicate de Farage într-o scrisoare deschisă trimisă presei insulare, dr. Jinga susţine că „Poliţia Metropolitană din Londra a arătat că numărul românilor condamnaţi pentru comiterea unei infracţiuni a scăzut în ianuarie 2014 cu 3%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut“. „De multe ori, românii sunt victimele unor serii de infracţiuni- sunt 543 de cazuri numai în primele trei luni ale anului curent“.

„La nivel naţional cifrele sunt şi mai grăitoare“, afirmă diplomatul. „În primele trei luni ale anului 2014, numărul românilor condamnaţi în Regatul Unit a fost cu 15% mai mic decât în 2013. Iar reducerea faţă de anul 2012 este de peste 30%“, informează dr. Jinga.

În articolul publicat de Huffington Post, dr. Jinga descrie modul în care românii reuşesc să se integreze în alte zone din Marea Britanie, precum Scoţia, unde sunt primiţi cu căldură de localnici, sau Ţara Galilor, unde oamenii sunt foarte politicoşi cu imigranţii. De asemenea, într-o călătorie recentă în Irlanda de Nord, dr. Jinga a fost plăcut surprins să descopere reacţia pozitivă a autorităţilor faţă de români, despre care au declarat că sunt „oameni foarte cinstiţi, muncitori şi serioşi“.

În finalul materialului, ambasadorul României enumeră succesele recente ale gimnastelor române la Campionatul European, unde au cucerit nouă medalii, precum şi ale studenţilor români premiaţi cu cinci medalii de aur la Olimpiada de Chimie din Rusia şi alte două premii şi aurul câştigat de echipa studenţilor de filozofie la Olimpiada de la Vilnus. „Nu v-ar plăcea să aveţi asemenea oameni ca vecini“, încheie retoric dr. Jinga. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite