Care este diferenţa dintre imigranţii germani şi cei români?

0
0
Nigel Farage, liderul formaţiunii UKIP FOTO Reuters
Nigel Farage, liderul formaţiunii UKIP FOTO Reuters

Comentariile rasiste la adresa imigranţilor români, făcute recent de Nigel Farage, liderul formaţiunii UKIP, nu au rămas nesancţionate de o serie de comentatori din Albion. Săptămâna aceasta, politicianul britanic spunea în cadrul unui interviu că ar fi îngrijorat dacă ar avea vecini români.

Ed West, de la publicaţia britanica „The Spectator” scrie într-un editorial că Nigel Farage s-a exprimat într-un mod stereotip, în special atunci când afirma, pe un ton grav, că lumea cunoaşte diferenţa dintre un imigrant român şi unul german.

În cadrul unui interviu pentru postul de radio LBC, Nigel Farage a fost întrebat dacă ar exista o diferenţă între un vecin român şi unul german, având în vedere că politicianul din Marea Britanie este căsătorit cu nemţoaica Kirsten Mehr. Nigel Farage a răspuns atunci: „Ştiţi diferenţa”.

Acest răspuns, scrie Ed West, încercă să ignore profilul tipic al unui imigrant român faţă de unul german. Chiar dacă statisticile poliţiei din Marea Britanie arată că circa 600 de români se află în închisorile din Albion, faţa de 83 de germani spre exemplu, acest lucru nu ar trebui să ne facă să ignorăm caracteristicile celor două tipuri de imigranţi.

În primul rând, Germania este o ţară foarte bogată faţă de România, care este un stat relativ sărac. Profilul imigrantului dintr-o ţară bogată comparativ cu una săracă este unul foarte diferit. Migraţia, indiferent de ţara de destinaţie, atrage atât oameni cu o înaltă pregătire, bine educaţi, harnici, însă şi persoane aventuriere sau chiar infractori. Dacă e să vorbim despre infractorii germani, se notează în publicaţia „The Spectator”, aceştia tind mai degrabă să rămână acasă, asta în cazul în care nu sunt nevoiţi să fugă în Costa del Sol.

Până la urmă, scrie Ed West, ţările bogate au fost întodeauna precaute în legătură cu migraţia provenită din partea ţărilor mai sărace. Pe de altă parte, în articol se mai notează că economia fiecărui stat beneficiază de pe urma imigranţilor cu o calificare înaltă, la fel cum şi britanicii ajută la dezvoltarea unor alte economii. Chiar şi aşa însă, prejudecăţile şi stereotipurile în legătură cu imigranţii sunt folosite de aproape toată lumea, mai scrie sursa citată.

Rămâne totuşi o ipocrizie a celor care comentează acest subiect. Imigranţii bogaţi, care au puterea financiară de a cumpara o locuinţă în regiunea Highgate, cea în care trăiesc cei mai mulţi nemţi de exemplu, cu siguranţă nu vor fi imigranţi din categoria promovată de tabloidele britanice, „veniţi să profite de beneficii sociale”, conchide publicaţia britanică.

Politicianul Nigel Farage este cunoscut pentru retorica sa împotriva imigranţilor români şi bulgari. Tot luna aceasta, Nigel Farage afirma că Marea Britanie şi-a deschis piaţa forţei de muncă pentru ţări care nu şi-au revenit din comunism.


Citeşte şi:

Insula românească din Londra, unde restaurantele au ofertă la mici, iar Coca-Cola este adusă din România

Printre românii din Marea Britanie există şi poveşti de succes, dar şi situaţii tragice. În presa britanică au apărut nenumărate articole despre românii care comit infracţiuni sau trăiesc în condiţii mizere. Presa română a încercat să ofere o contrapondere prin promovarea elitelor române din Anglia. Însă între aceste două extreme, cei mai mulţi dintre românii din Anglia trăiesc modest, dar cinstit. Nu câştigă milioane de lire, dar nici nu fură.

VIDEO Poveştile românilor de succes din Marea Britanie: de la avocaţi şi medici la milionari în lire

Serialul „Adevărul despre românii din Marea Britanie“ continuă astăzi cu poveştile românilor de succes, aproape necunoscuţi în Insulă. Cei trei jurnalişti de la „Adevărul“ vă introduc în vieţile oamenilor mai puţin interesanţi pentru publicul britanic, dar care contribuie esenţial la economia ţării.

VIDEO Adevărul despre românii din Marea Britanie: cum ne-au transformat presa şi politicul în poporul invadator

Timp de o săptămână, trei jurnalişti de la „Adevărul” au fost la Londra pentru a înţelege cum au devenit imigranţii români carne de tun pentru mare parte din presa britanică. Sub influenţa politicului, tabloidele din Insulă i-au transformat pe români, pentru prima dată în istorie, într-un popor invadator.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri