Ambasadorul palestinian la Praga a fost victima unui atentat, crede fiica diplomatului. Cehii cer ca misiunea diplomatică să fie mutată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul palestinian în Cehia, Jamal al-Jamal, care a fost ucis miercuri în reşedinţa sa de la Praga, a fost victima unui atentat, consideră fiica diplomatului, Rana.

Noi, membrii familiei suntem convinşi că a fost săvârşită o crimă”, susţine Rana, ciată de presa cehă. „Cu o noapte înainte de explozie, o firmă de transport cehă a adus seiful în casa lui. Explozia nu a avut loc în interiorul lui, ci sub el”, a adăugat fiica ambasadorului.

Joi, Jiri Rusnok, premierul interimar al Cehiei, bazându-se pe ancheta poliţiei, a declarat că este vorba „despre un accident şi el nu a fost în nici un caz un atentat terorist”.

Cartierul Suchdol, în care se află sediul Ambasadei Autorităţii Palestiniene (AP) la Praga, a cerut ca misiunea să fie mutată, în urma exploziei înconjurate de mister care a cauzat moartea ambasadorului, a anunţat vineri primarul cartierului, relatează AFP.

„Primarul se simte înşelat de comportamentul unor diplomaţi care deţin arme şi explozivi la ambasadă, încălcând legislaţia cehă şi internaţională", a declarat pentru AFP primarul din Praga-Suchdol Petr Hejl.

„De aceea cerem Ministerului ceh de Externe ca (sediul) ambasadei să fie mutat în afara cartierului", a adăugat el.

Ambasadorul AP la Praga Jamal al-Jamal a murit miercuri în urma unei explozii, considerate de poliţie accidentală, a unui sistem de protecţie cu care era dotat seiful din apartamentul său, aflat în acelaşi imobil cu sediul ambasadei.

Poliţia a descoperit joi, în reşedinţa ambasadorului, arme care nu au fost înregistrate în Cehia.

Însă "poliţia a exclus un act criminal sau un act comis de un terţ cu intenţia de a ucide o anumită persoană", potrivit unei purtătoare de cuvânt a Poliţiei cehe, Andrea Zoulova. "Ancheta nu este uşoară, experţii au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca să-şi poată face treaba", a declarat ea pentru AFP, fără să ofere precizări suplimentare cu privire la armele descoperite.

La rândul său, Hejl a declarat că lucrările de construire a imobilului ambasadei şi reşedinţei ambasadorului în centrul cartierului Suchdol au "provocat temeri" în trecut.

Cei aproximativ 7.000 de locuitori ai acestui cartier rezidenţial din nord-vestul capitalei cehe par să împărtăşească părerea primarului. "O asemenea clădire cu risc nu ar trebui să se afle în centrul unei comune", a scris Vendula Pospisilova pe pagina de Facebook a cartierului Suchdol.

Hejl a discutat vineri la telefon cu adjunctul ministrului ceh de Externe Jiri Schneider. "A promis că vor discuta despre acest lucru. Deci există o anumită speranţă", a declarat primarul pentru AFP.

"Înţelegem temerile locuitorilor din Suchdol", a declarat pentru AFP Johana Grohova, o purtătoare de cuvânt a ministerului, adăugând că "ministerul va analiza situaţia".

Diplomatul palestinian, care a preluat postul de ambasador în octombrie, a decedat, la vârsta de 56 de ani, din cauza rănilor, la Spitalul Militar Stresovice din capitala cehă.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite