Alexei Navalnîi, suspectat că ar fi fost otrăvit de oamenii lui Putin, a fost transportat la un spital din Berlin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aleksei navalnii vladimir putin

Alexei Navalnîi, suspectat că ar fi fost otrăvit de oamenii lui Putin din cauza opoziţiei sale acerbe faţă de regimul de la Kremlin, a fost transportat sâmbătă dimineaţă la un spital din Berlin.

UPDATE: Avionul medical cu opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în comă, a aterizat, sâmbătă dimineaţa, la Berlin, relatează Le Figaro.

"Mulţumesc tuturor pentru perseverenţă. Fără sprijinul vostru nu l-am fi putut aduce aici", a scris pe Instagram, Yulia Navalnîia, soţia lui Alexei.

Ştirea iniţială:

Purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh, a scris pe Twitter: „Avionul cu Alexey a zburat la Berlin. Multe mulţumiri tuturor pentru sprijinul acordat. Lupta pentru viaţa şi sănătatea lui Alexey abia începe şi mai sunt multe de trecut, dar acum cel puţin primul pas a fost făcut”. 

Anterior, Yarmysh postase o fotografie care arată că targa lui Navalny este pusă pe ambulanţa aeriană. „Alexey este dus la aeronava medicală. Yulia este cu el”, a scris ea. Yulia este soţia lui Navalny.

Avionul medical care îl transporta pe opozantul rus Alexei Navalny, aflat în comă după ce anturajul sau afirma că a fost otrăvit, a decolat în dimineaţa zilei de sâmbătă, 22 august, de pe aeroportul oraşului siberian Omsk, cu destinaţia Berlin, transmite AFP.

Adjunctul şefului echipei medicale, Anatoly Kalinichenko, a spus că pacientul este stabil şi că doctorii au decis să permită transportul său în Germania. 

Familia denunţă o încercare de muşamalizare a unei tentative de otrăvire şi faptul că acesta se află în pericol de moarte, după ce medicii au spus că nu s-au descoperit urme de otravă în corpul său şi că Navalnîi ar suferi de tulburări metabolice- acesta fiind diagnosticul pus de medicii din spitalul siberian Omsk, unde activistul anti-corupţie a fost dus de urgenţă, după ce i s-a făcut rău în timpul zborului spre Moscova.

Doctorii germani, cărora li s-a permis pentru scurt timp accesul în spital, au apreciat că acesta este apt de zbor şi că ambulanţa are toate dotările necesare pentru a-l transporta în siguranţă.

Soţia liderului opoziţiei ruse i-a scris preşedintelui rus solicitându-i să permită externarea soţului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că este decizia doctorilor şi că nu are nimic de adăugat, iar Kremlinul nu ia decizii, pentru că „noi nu suntem doctori”.

„Este decizia doctorului care îl tratează. Vorbim de un transport care i-ar putea ameninţa viaţa. Este concluzia doctorilor. Pacientul şi-a pierdut cunoştinţa după decolare. Pentru moment doctorii nu au stabilit o cauză”.

Peskov spusese anterior că Kremlinul nu a primit o solicitare oficială din partea echipei lui Navalnîi sau cel puţin nu ştie să fi fost una, în afară de apelurile pe reţelele sociale.

El a subliniat că testele toxicologice, unele „complicate”, necesită timp. Unele substanţe au fost excluse, dar alte rezultate sunt aşteptate într-o zi, două. Peskov a precizat că nu e la curent cu informări ale serviciilor speciale către preşedintele Putin despre rezultate ale investigaţiilior: „Nu văd niciun motiv pentru asemenea rapoarte”.

Soţia activistului a relatat că familiei nu i s-a permis să discute cu medicii germani care au fost escortaţi de poliţie în spital pe o intrare din spate. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite