Alertă în Europa. Un italian a murit din cauza coronavirusului . Numărul celor infectaţi a ajuns la 20. Mai multe locuri publice închise în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe oraşe din nordul Italiei au închis locurile publice.
Mai multe oraşe din nordul Italiei au închis locurile publice.

Un italian de 77 de ani diagnosticat cu virusul ucigaş a murit vineri. Acesta este primul deces înregistrat în Europa, în cazul unui cetăţean european. Numărul  celor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 20 în Italia. Epidemia s-a agravat vineri în nordul ţării, oficialii anunţând 14 noi cazuri confirmate în regiunea înstărită Lombardia şi alte două în cea vecină, Veneto, informează Reuters.


UPDATE Un italian în vârstă de 78 de ani care fusese testat pozitiv la coronavirus a decedat, a anunţat vineri ministrul italian al Sănătăţii, fiind primul deces cauzat de această pneumonie virală în Italia, relatează AFP.

Bărbatul era internat de zece zile în Veneţia , în nordul Italiei, pentru o boală care nu avea legătură cu coronavirusul, a precizat ministrul Roberto Speranza. Anunţarea decesului survine în timp ce toate spaţiile publice au fost închise şi evenimentele sportive şi religioase au fost anulate vineri în Lombardia, o altă regiune din nordul Italiei, din cauza creşterii cazurilor de contaminare.

În total, 20 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în Italia, cea mai afectată ţară din Europa de epidemia de pneumonie virală care s-a declanşat în China în decembrie.

Apar tot mai mulţi bolnavi care n-au călătorit niciodată în China şi nici n-au intrat în contact cu persoane care au fost acolo. Au fost depistate 16 cazuri numai în nordul ţării, în ultimele 24 de ore. Pentru că nu ştiu de la cine s-a răspândit boala, autorităţile italiene au luat măsuri drastice în 12 localităţi. 50 de mii de oameni sunt afectaţi de restricţiile impuse începând de vineri seară.

Autorităţile îndeamnă la calm, dar în acelaşi timp sunt restricţii în 12 localităţi din provincia Milano. Oamenilor li s-a spus să evite locurile aglomerate şi să nu iasă din casă cel puţin o săptămână. Au fost închise şcolile, au fost închise restaurantele, birourile primăriilor.

Aceste decizii au fost luate pentru că nu a fost izolat pacientul zero. Cei care au simptome sunt rugaţi să nu meargă la spital, ci să apeleze serviciul 112.

Totul a început cu un italian diagnosticat pozitiv, a urmat soţia şi mai mulţi apropiaţi.

Printre pacienţi sunt şi membri ai personalului medical. Nu se cunosc multe despre pacientul zero. Primul bărbat diagnosticat în Lombardia a intrat în contact cu o persoană care a călătorit recent în China. Acea persoană a fost găsită, dar analizele au ieşit negativ. Aceste localităţi restricţionate sunt importante pentru economia oraşului Milano.

În Lombardia locuiesc peste 100.000 de români.

Primul deces cauzat de coronavirus în Europa a fost cel al unui turist chinez originar din Hubei, sossit în Franţa la 23 ianuarie. Bărbatul de 80 de ani a murit la Paris, la 14 februarie.

La doar câteva ore după ce au informat că şase persoane au contactat virusul, primele cazuri cunoscute de transmitere locală a noului coronavirus, oficialii italieni au anunţat alte opt cazuri, printre care şi cinci lucrători sanitari. 

Într-o ştire separată, agenţia de ştiri ANSA a anunţat că două persoane au fost diagnosticate cu o variantă foarte contagioasă a virusului în regiunea Veneto. Italianul care a murit era unul din cele două cazuri înregistrate în regiunea Veneto.

Între timp, surse oficiale au anunţat că cel puţin nouă oraşe din Lombardia şi unul din Veneto au închis vineri barurile, şcolile şi alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare cu noul coronavirus în cazul a 16 persoane, relatează AFP.

Această decizie a fost luată de Ministerul Sănătăţii în acord cu cele două regiuni implicate, după ce un prim focar autohton italian a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi.

Micul oraş Codogno, din nordul Italiei, unde şase persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, printre care şi un bărbat în vârstă de 38 de ani aflat la terapie intensivă, a decis vineri închiderea tuturor locurilor publice, informează France Presse.

Primarul acestei localităţi ce numără circa 15.000 de locuitori, Francesco Passerini, a dispus închiderea imediată pentru o perioadă cuprinsă între 48 de ore şi cinci zile a şcolilor, birourilor municipale, magazinelor alimentare, barurilor, discotecilor, sălilor de sport, etc.

Primarul şi-a motivat decizia prin ''situaţia alarmantă creată'' în această localitate după descoperirea a şase cazuri de infectare cu noul coronavirus COVID-19.

Trei dintre cele şase persone sunt confirmate a fi infectate cu noul coronavirus, iar celelalte trei au avut un rezultat pozitiv la primul test, rezultatul celui de-al doilea nefiind deocamdată cunoscut.

Primul caz din Codogno, un italian în vârstă de 38 de ani, este spitalizat la terapie intensivă. Soţia sa şi un prieten împreună cu care făcea sport sunt celelalte două cazuri confirmate. Niciunul dintre cei trei nu a fost în China.

Coronavirusul s-a răspândit în mai multe oraşe iraniene, inclusiv Teheran; primul caz confirmat în Liban

Coronavirusul COVID-19 s-a răspândit în mai multe oraşe iraniene, inclusiv în capitala Teheran, a declarat vineri un responsabil iranian din sectorul sanitar, în timp ce Libanul a confirmat primul caz de infectare din această ţară, fiind vorba despre o persoană venită din Iran, informează agenţiile Reuters şi DPA.

Primele cazuri din Iran s-au înregistrat în oraşul sfânt Qom, până în prezent autorităţile iraniene confirmând oficial 18 cazuri de infectare, dintre care patru decese.

”Răspândirea virusului a început din Qom şi pe măsură ce oamenii au călătorit acesta a ajuns în mai multe oraşe, inclusiv Teheran, Babol, Arak, Isfahan, Rasht şi altele”, a precizat oficialul citat. ”Este posibil ca virusul să fi ajuns în toate oraşele din Iran”, a mai avertizat el.

Autorităţile iraniene suspectează că sursa virusului ar putea fi muncitori chinezi care au lucrat în oraşul Qom.

În capitala Teheran au fost confirmate până în prezent patru cazuri de infectare. Vineri se desfăşoară în Iran alegerile parlamentare, astfel că deplasarea alegătorilor poate fi un factor de risc suplimentar de propagare a virusului.

Compania aeriană irakiană Iraqi Airways a anunţat suspendarea zborurilor către Iran, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului.

Tot vineri, Libanul a confirmat prima infecţie cu coronavirus, în cazul unei femei venite cu un zbor din Iran, plus alte două cazuri suspecte de infectare.

Ministerul Sănătăţii din Iran a anunţat vineri moartea altor două persoane infectate cu noul coronavirus, bilanţul oficial al deceselor cauzate de Covid-19 în această ţară ajungând la patru, informează AFP şi Reuters.

„13 cazuri noi (care se adaugă celor cinci deja anunţate, n.red) au fost confirmate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, pe Twitter. „Din păcate, doi dintre aceştia şi-au pierdut viaţa”, a adăugat el.

Cele mai multe dintre cazurile de coronavirus în Iran s-au înregistrat în Qom, oraşul sfânt şiit, situat la 120 de kilometri sud de capitala Tehran, potrivit Reuters.

Noile cazuri sunt şapte persoane diagnosticate în Qom, patru în Tehran şi două în Gilan, a mai precizat Jahanpur pe Twitter.

„Cele mai multe dintre cazuri erau locuitori din Qom sau au călătorit în Qom în ultimele zile şi săptămâni”, a spus acesta referindu-se la noile cazuri confirmate.

Numărul total de cazuri raportate până în prezent în Iran a ajuns la 18, dintre care patru persoane au decedat.

Autorităţile din domeniul sanitar au solicitat joi suspendarea tuturor reuniunilor religioase în Qom.

Noul coronavirus a provocat până în prezent moartea a peste 2.236 de oameni, cei mai mulţi în China, unde au fost confirmate peste 75.000 de cazuri de infectare.

După ce numărul noilor cazuri descoperite a scăzut timp de câteva zile, acesta a început din nou să crească, iar noile cercetări, care sugerează că virusul este mai contagios decât se credea, amplifică îngrijorarea pe plan mondial.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite