Alertă de securitate în oraşul german Chemnitz. Poliţia caută un tânăr sirian care plănuia un atentat pe un aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Forţele de securitate au identificat o ameninţare în oraşul german Chemnitz, relatează The Independent. Poliţişti înarmaţi au închis circulaţia şi verifică zona.

Ofiţeri înarmaţi au evacuat locuitorii de pe o stradă din Cheimnitz, ca măsură de precauţie.

Un purtător de cuvânt al forţelor de ordine din Saxonia le-a cerut locuitorilor să nu publice fotografii sau imagini de la operaţiune.

“Drumurile importante sunt închise şi sunt necesare evacuări:, a spus oficialul.

Sute de poliţişti germani au fost desfăşuraţi sâmbătă într-un cartier din oraşul Chemnitz, estul Germaniei, pentru a găsi un sirian în vârstă de 22 de ani suspectat de plănuirea unui atentat cu bombă, relatează AFP şi Reuters, preluate de agerpres.ro 

Poliţia din landul Saxonia a anunţat sâmbătă că se află pe urmele lui Jaber Albakr, un sirian născut în ianuarie 1994, care este bănuit "de pregătirea unui atentat cu bombă".

Mai devreme, poliţia a anunţat pe Twitter că desfăşoară "o operaţiune de amploare în oraşul Chemnitz din cauza suspiciunilor legate de pregătirea unui atentat" şi a făcut cunoscut că a evacuat o clădire în cartierul Fritz-Heckert-Gebiet. 

În timpul verificărilor în apartamentul vizat, poliţia nu a găsit suspectul, nici bomba, însă a găsit urme de explozivi, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Informaţiile care au condus la organizarea acestei operaţiuni au fost transmise vineri seara de către serviciul german de informaţii interne, a precizat el.

Potrivit site-ului Focus online, care citează surse ale serviciilor de securitate, Jaber Albakr a sosit în Germania anul trecut ca refugiat şi se afla sub supravegherea serviciului de informaţii interne de ceva timp. El este suspectat că ar fi plănuit un atac cu bombă ce viza un aeroport german.

"Luăm foarte în serios această ameninţare. Autorităţile competente se află în contact strâns", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne. 

Refugiatul sirian căutat de forţele de ordine germane este suspectat de legături cu ISIS

Refugiatul sirian căutat de forţele de ordine germane, Jaber Albakr, este suspectat de legături cu organizaţia teroristă Statul Islamic, scrie presa locală citată de Daily Mail.

Albakr, în vârstă de 22 de ani, din Damasc, este căutat de câteva sute de ofiţeri. Poliţia a publicat o fotografie a bărbatului, care ar fi îmbrăcat în hanorac cu glugă, de culoare neagră.

El este suspectat că ar planifica un atac cu bombă la un aeroport, potrivit presei locale.

Poliţia germană a arestat trei persoane la Chemnitz, cu legături cu sirianul. Două dintre ele îl cunoşteau pe Albakr.

Al treilea suspect este interogat de forţele de ordine în apropiere de gara dinn oraş. În plus, forţele de ordine au îndepărtat o valiză roşie de pe peron.

“Căutarea suspectului este în curs. În prezent, însă, nu ştim unde este şi ce are cu el. Aveţi grijă”, a scris poliţia pe Twitter, într-un mesaj către populaţie.

Forţele de ordine care au verificat apartamentul sirianului Albakr au găsit câteva sute de grame de explozibili, ascunşi. Potrivit presei, este vorba de triperoxid de triacetonă (TTP), aceeaşi substanţă folosită de atentatorii sinucigaşi de la Paris în timpul atacurilor din noiembrie 2015.

Poliţia a afirmat că va detona controlat explozibilii în apropiere de locul unde au fost găsiţi.

Oficialul a afirmat că nu este clar câţi suspecţi ar putea fi implicaţi în complot, şi nici care era ţinta şi când urma să aibă loc atentatul.

Potrivit portalului Focus online, care citează surse din serviciile de securitate, Jaber Albakr a ajuns în Germania anul trecut, ca refugiat, şi se afla în vizorul serviciilor de informaţii interne de mai mult timp.

Chemnitz este un oraş cu peste 200.000 de locuitori din estul Germaniei, aflat în apropiere de graniţa cu ehia.

Germania a înregistrat în luna iulie două atacuri comise de organizaţia Statul Islamic. Un sirian de 27 de ani care solicitase azil a comis un atentat sinucigaş soldat cu 15 răniţi. Un alt solicitant de azil, un afgan de 17 ani, a lansat un atac cu o macetă, soldată cu cinci răniţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite