Alegeri regionale în Spania: Naţionaliştii obţin o victorie în Ţara Bascilor, iar conservatorii lui Rajoy majoritatea absolută în Galicia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionaliştii basci au obţinut o victorie în alegerile regionale de duminică din Ţara bascilor, iar Partidul Popular (PP, conservatori) majoritatea absolută în scrutinul din Galicia, relatează AFP.

Însă Partidul Naţionalist Basc (PNB) nu a reuşit să obţină o majoritate absolută şi va fi nevoit să negocieze cu un partener cu care să guverneze, cel mai probabil Partidul Socialist (PSOE, stânga).

În Galicia, în schimb, PP va guverna singur.

Principala lecţie a celor două scrutine este scorul obţinut de socialişti, care au pierdut mandate în ambele regiuni, în beneficiul formaţiunii împotriva austerităţii Podemos. Astfel, poziţia PSOE este fragilizată din nou la nivel naţional.

Spania nu are un guvern de la alegerile din decembrie, care nu au condus la formarea unei majorităţi.

Nici scrutinul din iunie nu a permis o ieşire din impas, iar Cabinetul lui Mariano Rajoy contiunuă să gestioneze afacerile curente.

PSOE, care este condus de către Pedro Sanchez, urmează să se reunească sâmbătă pentru a reflecta la poziţia partidului cu privire la negocirile în vederea formării unui executiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite