Alegeri în Grecia: Premierul Tsipras îşi recunoaşte înfrângerea şi îl felicită pe rivalul Mitsotakis: Ţinem capul sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile parlamentare de duminică şi l-a sunat pe rivalul său, liderul partidului Noua Democraţie, Kyriakos Mitsotakis, pentru a-l felicita, informează ziarul grec Kathimerini.

Proiecţiile Ministerului de Interne din Grecia arată o victorie cu 39,8% din voturi pentru partidul conservator Noua Democraţie, în timp ce Syriza, partidul lui Tsipras, obţine doar 31,6% din voturi.

Astfel, Noua Democraţie va avea o majoritate absolută în parlament, câştigătorul alegerilor primind încă 50 de locuri.

„Azi acceptăm verdictul oamenilor cu capul sus. A trebuit să luăm decizii dificile pentru a aduce Grecia unde este astăzi, iar acestea au venit cu un cost politic serios”, a spus Tsipras jurnaliştilor, potrivit Reuters.

Mitsotakis a fost felicitat pentru victorie şi de preşedintele din Cipru, Nicos Anastasiades.

Proiecţiile iniţiale au fost făcute în baza informaţiilor primite de la 32% din districte.

De asemenea, ministrul Finanţelor, Euclid Tsakalotos, a declarat că Noua Democraţie a câştigat alegerile.

„Este o victorie mare pentru Noua Democraţie. Oamenii au crezut în programul lor în ciuda faptului că era unul vag”, a declarat el pentru televiziunea de stat ERT.

Urnele s-au închis la ora locală 19:00 (18:00 ora României), după o zi cu temperaturi ridicate, prezenţa la vot fiind preconizată să fie de 55%.

Votul este teoretic obligatoriu în Grecia, însă aceste legi nu sunt implementate. Mulţi au preferat să meargă la plajă, temperaturile trecând de 35 de grade Celsius.

Rezultatele iniţiale arată că partidul de extremă dreapta Răsăritul Auriu nu va ajunge la pragul de 3% necesar pentru a intra în parlament, obţinând 2,99% din voturi.

În parlament vor ajunge în schimb partidele pro-Rusia – Soluţia Greacă şi MeRA25, partidul de stânga al fostului ministru al Finanţelor, Yanis Varoufakis.

Partidul de centru stânga, Mişcarea pentru Schimbare, este aşteptat să obţină 8,27% din voturi iar Partidul Comunist 5,3%.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri