Alarmant: Poluarea cu microplastice în apele Marii Britanii, de 100 de ori mai mare decât în urmă cu 6 ani

0
Publicat:

Un studiu recent arată că poluarea cu microplastice în apele de coastă ale Marii Britanii este la un nivel de 100 de ori mai mare decât în urmă cu şase ani, relatează dpa, citată de Agerpres.

 Arhipeleagul Scilly din Marea Britanie. FOTO Shutterstock
Arhipeleagul Scilly din Marea Britanie. FOTO Shutterstock

Trei echipe de canotaj care au participat în vara anului trecut la cursa maritimă GB Row Challenge, în care concurenţii vâslesc pe o distanţă de aproximativ 3.000 de km înconjurând Marea Britanie, au strâns mostre pentru această cercetare.

O imagine mai precisă a nivelurilor de poluare

Mostrele adunate au fost analizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Portsmouth, care au descoperit niveluri ale poluării apei cu microplastice de până la 100 de ori mai mari decât cele stabilite în 2017 cu ajutorul datelor colectate de Centrul pentru Mediu, Pescuit şi Ştiinţa Acvaculturii (Cefas).

Această creştere s-a înregistrat în principal din cauza dimensiunii mai mici a particulelor captate în filtrele de oţel folosite pentru noul studiu care oferă o imagine mai precisă a nivelurilor de poluare, spun cercetătorii.

Informații despre condiţiilor din apele de coastă ale Marii Britanii

Studiul arată că există dovezi ale nivelurilor de poluare cu microplastice în râuri, de patru ori mai mari decât cele descoperite în Tamisa, deşi metodele de strângere a mostrelor ar putea avea de asemenea un efect asupra nivelurilor stabilite.

„Datele colectate de GB Row Challenge ne vor îmbunătăţi foarte mult înţelegerea condiţiilor din apele de coastă ale Marii Britanii", a declarat dr. Fay Couceiro de la Universitatea din Portsmouth, unul dintre autorii studiului.

Cercetătoarea spune că poluarea oceanelor este una dintre cele mai mari provocări ale generaţiei noastre.

„Echipamentul folosit pentru colectarea datelor în timpul evenimentului ne-a permis captarea unor particule mult mai mici, astfel că am reuşit să obţinem o imagine mai precisă a locului şi a modului în care sunt concentrate microplasticele", a mai precizat Fay Couceiro

 Cercetătoarea britanică este de părere că, în timp, o imagine mai precisă a locului şi a modului în care sunt concentrate microplasticele va îmbunătăţi semnificativ înţelegerea  asupra problemei reprezentate de aceste elemente în ape.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite