Agenţia Britanică a Medicamentului le recomandă persoanelor sub 30 de ani să se vaccineze cu alt ser anti-COVID-19 decât cel al AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Agenţia Britanică a Medicamentului (MHRA) recomandă ca persoanele cu vârste de până la 30 de ani să fie vaccinate anti-COVID-19 cu un alt ser decât cel al AstraZeneca.

MHRA a făcut această recomandare pe baza „dovezilor că există o legătură între vaccinare şi apariţia cheagurilor”.

Datele MHRA arată că 79 dintre persoanele vaccinate anti-COVID-19 în Marea Britanie cu serul AstraZeneca au suferit cheaguri de sânge până la finalul lunii martie, iar 19 dintre ele au murit.

În cazul persoanelor care au primit o primă doză cu AstraZeneca şi au suferit reacţii adverse severe, MHRA recomandă ca rapelul să fie făcut cu alt vaccin anti-COVID-19.

Totuşi, persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca şi nu au suferit reacţii adverse pot primi şi a doua doză din acelaşi ser, precizează MHRA, potrivit biziday.ro.

Anunţul MHRA a venit concomitent cu cel al Agenţiei Europene a Medicamentului, care a concluzionat că există o legătură cauzală foarte rară între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca.

EMA notează că probabilitatea apariţiei acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conştiente şi informate în cazul în care dezvoltă simptome:

Dificultăţi de respirare

Durere în piept

Umflarea picioarelor

Dureri abdominale persistente

Dureri puternice de cap sau înceţoşarea vederii

Pete mici sub piele la locul injecţiei

Directoarea executivă a EMA a declarat că s-a ajuns la concluzia că „rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului”.

Raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, aşa că EMA a anunţat că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca.

„Comitetul de siguranţă privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă şi trebuie să folosim vaccinurile”, subliniază EMA.

MHRA menţine de asemenea recomandarea de vaccinare cu AstraZeneca, serul folosit în Marea Britanie. Marea Britanie a administrat până acum aproape 37,4 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite