AFP: Acord al Eurogrupului asupra unui al treilea program de ajutor pentru Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nerăbdătorul Alexis Tsipras, în parlamentul elen, la 14 august 2015. FOTO AP
Nerăbdătorul Alexis Tsipras, în parlamentul elen, la 14 august 2015. FOTO AP

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord vineri seară asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, în valoare de până la 86 miliarde de euro, din care o primă tranşă de 26 miliarde de euro, au anunţat Comisia Europeană şi Eurogrupul, informează AFP şi „Le Monde”.

Prima tranşă se va ridica la 26 miliarde de euro şi va fi împărţită în mai multe sub-tranşe: o plată „imediată” de 10 miliarde plasată într-un cont separat pentru recapitalizarea băncilor greceşti.

"Noi împrumuturi de până la 86 miliarde de euro" vor fi acordate Greciei în următorii trei ani, a declarat Comisia, citată de „Le Figaro

A doua „sub-tranşă” de 16 miliarde de euro va începe cu o plată de 13 miliarde până la 20 august, urmată de una sau mai multe la toamnă, în funcţie de punerea în aplicare a reformelor, precizează Eurogrupul într-un comunicat.

Grecia nu va fi nevoită să recurgă la un nou împrumut pentru a putea onora la 20 august o rambursare de 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, aşa cum se preconiza, mai ales de Germania care dorea mai mult timp pentru a negocia acordul.

„Ultimele şase luni au fost dificile. Ele au pus răbdarea la încercare a factorilor de decizie politică şi chiar a cetăţenilor noştri", a comentat într-un comunicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Dar astăzi am plăcerea să anunţ că toate părţile şi-au respectat angajamentele" şi "mesajul acestui Eurogrup este clar: pe această bază, Grecia este şi va rămâne ireversibil un membru al zonei euro", a adăugat oficialul european..  

„Este o dovadă că Europa este capabilă să avanseze pe baza principiilor solidarităţii şi respnsabilităţii”, precizează şi un comunicat la preşedinţiei franceze

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite