Adevărul LIVE, ora 14.00: Europa în Zugzwang

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana foto arhiva

Zugzwang (în germană: obligaţia de a muta) este o situaţie din şah atunci când unul dintre jucători se află în dezavantaj deoarece este obligat să facă o mutare ştiind că oricare mutare nu va face decât să-i  înrăutăţească situaţia. Prin extrapolare, termenul este folosit acum în şcolile pentru liderii politici ai lumii, constituind unul dintre punctele centrale de atenţie la cursul despre gestionarea situaţiilor de criză.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

În mod evident, în acest moment, liderii politici europeni se află într-o asemenea situaţie de Zugswang, fiind obligaţi să efectueze mutări neaşteptate, sub mare presiune, spectaculoase doarece contrazic toate principiile jocurilor legiferate şi acceptate ca un criteriu de normalitate, până în vara anului trecut, în tot ce a însemnat construcţia proiectului european.

Ce se întâmplă acum pentru ca toate regulile, regulamentele, tratatele şi înţelegerile bi sau multilaterale să poată fi puse la acest mod sub semnul întrebării? Ce se petrece în profunzimea jocului politic european şi cum toate acestea pot să influenţeze România? 

Aceasta este tema dezbaterii pe Adevărul Live, moderată de jurnalistul Liviu Iolu care-l are ca invitat pe Cristian Unteanu, corespondentul ziarului Adevărul la Bruxelles.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite