Adevărul Live. Criza din Grecia, problemă de securitate pentru Europa? „România trebuie să aibă grijă să nu devină o nouă Grecie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecia

Ne mai despart 48 de ore de aflarea rezultatului la referendumul convocat de Alex Tsipras pentru a stabili care este răspunsul poporului grec privind cererile creditorilor internaţionali.

Sunt din ce în ce mai multe voci care spun că, pe fond, este vorba despre rămânerea Greciei în zona euro, despre o posibilă ieşire din structurile UE cu efecte posibile asupra apartenenţei la NATO. În consecinţă, putem oare să spunem că, de duminică seara, se poate redesena harta de securitate a Europei începând cu cea a Balcanilor? Care vor fi urmările politice, economice, militare ale uneia sau celeilalte alegeri a Greciei? Cum poate fi afectată România, care ar fi efectele directe şi indirecte ale unei asemnea crize majore care, în opinia multor analişti, nu mai poate fi evitată. Răspunsuri în emisiunea Adevărul Live, realizată de jurnalistul Cristian Unteanu cu doi invitaţi de marcă: Iulan Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate naţională şi generaul Alexandru Grumaz, specialist în probleme geo-politice.

Cristian Unteanu: Avem două poziţii contrare: timp de două zile, reprezentanţii oficiali de la BNR au spus că România nu va fi afectată, că totul e în ordine. Punct. La două zile, preşedintele României spune că ar fi o naivitate să credem că noi nu vom fi afectaţi de problemele din Grecia. Care e realitatea?

Iulian Fota: Ambele sunt valabile. Pe termen scurt şi din punct de vedere economic, nu vom fi afectaţi. Pe termen lung şi din punct de vedere politic, vor fi consecinţe. De pildă, ieri, dincolo de mesajul militar şi aprecieri, NATO a venit şi cu o încurajare: să avem grijă în zona euro. Eu cred că e suficient, în acest moment, o singură Grecie în NATO. Nu mai vrea nimeni alta. Inevitabil, o ţară NATO care are probleme interne aşa mari, care are un viitor incert, şi care nu are o soluţie de ieşire din impas poate deveni o povară pentru alianţă. Mai ales atunci când ai antiteza dintre Grecia şi Turcia.

România trebuie să aibă grijă să nu devină o nouă Grecie. Există asemenări. Avem şi noi o clasă politică coruptă. Dacă Grecia combătea corupţia acum 10 ani cum o facem noi acum, nu ajungea în situaţia asta. Noi trebuie să învăţăm şi să ocolim toate greşelile pe care le-au făcut grecii. Deja suntem mai buni decât ei în combaterea corupţiei. Înţeleg că România, ca economie, a depăşit economie greacă anul trecut. Dintre ţările balcanice ale UE, suntem în momentul ăsta cea mai mare economie. E o oportunitate pe care am putea s-o speculăm. Depinde de noi să accelerăm creşterea României şi să recuperăm poziţia pe care am avut-o acum 80-90 de ani în Balcani.

Alexandru Grumaz: Oamenii încearcă să găsească tot felul de soluţii la această criză, dar criza e provocată de Guvernul Tsipras. El n-a negociat la Bruxelles. A trimis acum câteva zile FMI o scrisoare care va fi luată în discuţie peste câteva săptămâni. Grecia are următorul parcurs: tăierea investiţiilor, lipsa finanţării băncilor de către Banca Centrală Europeană şi criza umanitară.  De ce? Grecia are de la UE 3 mld. euro în agricultură. Fără aceşti bani, programele se opresc. Încet, încet, agricultura coboară pe o pantă aproape de zero.

Apoi, marii deţinători de nave, armatorii importanţi, s-au orientat spre Cipru, unde sunt alte condiţii. Uşor, economia Greciei se dezintegrează cu Guvernul Tsipras.

Cristian Unteanu: Dar în cazul în care votul este proeuropean?

Iulian Fota: Ar fi cea mai bună soluţie ca Tsipras să plece. Ministrul de Finanţe a garantat că va pleca.

Cristian Unteanu: Colegii mei de la Bruxelles ar spune în cor: cine-l mai crede pe ministru de Finanţe grec?

Alexandru Grumaz: Marele pericol al crizei din Grecia: gândiţi-vă că Rusia a ocupat Marea Neagră. Crimeea a devenit cea mai importantă bază militară a Rusiei la Marea Neagră. Investiţiile în Balcani au devenit aproape o himeră pentru că, la o ora actuală, cu o criză în Ucraina, cu o Rusie în Marea Neagră şi o criză în Grecia nu vine nimeni să investească.

Iulian Fota: Dacă nu investesc în România, e din cauza guvernului, dar altfel interes pentru investiţii există! La un an după Crimeea, constatăm că pieţele sunt interesate de România – singura care are potenţial de dezvoltare. Rămânem în momentul acesta singura ţară UE din Balcani care poate să se dezvolte economic, chiar şi într-o perioadă de bălmăjală politică. Clasa politică are responsabilitatea însă de a nu face din România o nouă Grecie. Redevenim esenţiali pentru Occident.

Alexandru Grumaz: O breşă în Grecia ar însemna şi o breşă de intrare a emigraţiei dinspre Africa de Nord, lucru care nu poate fi oprit. Ca primă măsură în urma acestei crize: scăderea valorii leului faţă de euro şi dolar, dar şi fenomenul ROBORului. Creditele în lei vor fi afectate. Nu foarte mult, dar e clar că vor fi afectate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite